Žena iz Omana živi sa 480 mačaka i 12 pasa

Ljubimci 25. nov 202015:17 > 15:36
Podijeli:
Izvor: Freeimages.com

Uprkos žalbama susjeda i sve većim troškovima Marjam al Baluši, penzionisana državna službenica iz Maskata u Omanu, ne odustaje od njege 480 mačaka i 12 pasa, prenosi agencija France Presse.

“Smatram da su životinje, posebno mačke i psi, vjerniji od ljudi”, rekla je ona dok se desetak mačaka i pasa bori za njenu pažnju dok im dijeli poslastice na krevetu u svom domu.

Marjam al Baluši, koja je kao dijete izgubila roditelje, tokom godina je proširila svoju menažeriju. Rekla je da se identifikuje sa svojim četvoronožnim drugarima, od kojih su mnogi spaseni od teškog uličnog života.

Oman, zemlja poznata po planinama i živopisnim dolinama, posljednjih godina bilježi rast u broju pasa i mačaka lutalica, prenijeli su lokalni mediji.

Uz pomoć okoline i pretplatnika na društvenoj mreži Instagram, Marjam al-Baluši mjesečno troši oko 6.500 eura za hranu, pranje i njegu svojih štićenika, od kojih je 17 slijepih.

Jedna prostorija u njenoj kući puna je kaveza. Životinje mogu slobodno da se kreću, ulaze i izlaze iz kaveza.

“Sve je počelo 2008. godine kada je moj sin kupio malu persijsku mačku. Kao mnoge majke, odbila sam da se brinem o njoj, jer navodno nisam voljela životinje, a moj sin nije mnogo brinuo o mački”, rekla je Marjam i dodala da se sve preokrenulo kad je dve godine kasnije došla druga mačka.

Potpuno sam se posvetila mačkama, brinula o njima, hranila ih, kupala i provodila dosta vremena sa njima, rekla je ona.

Vijest o njenoj ljubavi prema životinjima brzo se proširila tako da su mnogi ostavljali svoje ljubimce ispred praga njene kuće.

Marjam je 2014. godina kupila kuću kako bi se brinula o životinjama, pošto je trpjela primedbe nezadovoljnih susjeda dok je živjela u stambenoj zgradi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad