Psi ne razumiju baš sve što im vlasnici govore, pokazala studija

Ljubimci 09. dec. 202012:49 > 12:54
Podijeli:
Izvor: Pexels (ilustracija)

Vlasnici pasa možda vjeruju kako njihovi ljubimci razumiju svaku riječ koju im kažu, ali šanse za to su jako male, otkrila je najnovija studija.

Uprkos “ljudskim” slušnim mogućnostima tumačenja zvukova, psi ne mogu čuti suptilne razlike između riječi na način na koji to rade ljudi, utvrdio je tim istraživača.

Riječi se sastoje od zvukova govora, koji ako se promijene mijenjaju cjelokupno značenje. Na primjer, riječ ‘pas’ se može pretvoriti u ‘kas’.

Istraživači sa Univerziteta Eötvös Loránd u Budimpešti mjerili su moždanu aktivnost pasa ljubimaca tehnikom zvanom elektroencefalografija, koja je uključivala lijepljenje elektroda na glave životinja.

Istraživači su tako saznali kako su psi snimali upute koje su već znali (poput “sjedi”), slične ali besmislene riječi (“sjudi”), a zatim i vrlo različite besmislene riječi (“bjadi”).

Stručnjaci su otkrili da psi, koji nisu bili posebno obučeni za eksperiment, mogu brzo i jasno razlikovati poznate riječi s uputama od onih besmislenih.

Aktivnost mozga je drugačija kada slušaju upute koje znaju i kada čuju besmislene riječi, što znači da psi prepoznaju te riječi“, rekla je autorica studije Lilla Magyari za CNN.

Međutim, životinje nisu obraćale pažnju na male razlike između poznatih riječi i besmislenih riječi koje zvuče slično. Umjesto toga, ispitanici su ih obrađivali kao istu riječ, rekla je Magyari, postdoktorski istraživač na odjelu za etologiju na Univerzitetu Eötvös Loránd.

Psi su poznati po svojoj slušnoj sposobnosti i sposobnosti da dobro čuju riječi i zvukove, rekla je Magyari, dodavši kako su psi isto tako sposobni razlikovati govorne zvukove.

Ali čini se da oni zapravo ne obraćaju pažnju na sve zvukove govora“, pojasnila je, dodajući da bi daljnja istraživanja mogla objasniti zašto.

Možda jednostavno neće shvatiti da su svi detalji, zvukovi govora zaista važni u ljudskom govoru. Ako uzmete za primjer normalnog psa: taj pas u svom životu može naučiti samo nekoliko uputa“, rekla je.

Iako naši četvoronožni prijatelji možda neće prepoznati sve nijanse, Magyari je istakl da je studija također potvrdila da psi zapravo slušaju ljudski govor, kao što je sugeriralo prethodno istraživanje – i ne reagiraju samo na poznate ljude ili govor tijela.

To zaista pokazuje da psi mogu razlikovati riječi koje znaju od besmislenih riječi“, rekla je, napominjući da su obiteljski psi registrirali moždane aktivnosti čak i kad su slušali riječi uputa izgovorene nepoznatim glasom, koje su se prenosile preko zvučnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad