Ni pas ni mačka: Ovo je najzahvalniji kućni ljubimac

Ljubimci 17. sep 201512:40 > 13:24
Izvor: Youtube

Između vlasnika kućnih ljubimaca godinama se vodi diskusija: Šta je bolje, psi ili mačke? Ali, najnovije istraživanje objavljeno u The Guardianu kaže da niti jedni niti drugi nisu u pravu.

Naime, ako je vjerovati toj studiji, zlatna ribica je najbolji ljubimac kojeg možete imati. Osvježavaju prostoriju i život, a možete ih imati više – bez da osjetite, te svaka nova koju dodate u akvarijum dodatno daje sjaj živopisnom okuženju.

Pogotovo ako živite u malom stanu, zlatna ribica (jedna ili više) su savršen ljubimac. Ne zauzimaju puno prostora, ne morate imati akvarijum uopće, a nema tih pravila i kućnog reda koji kaže da ih ne možete držati u svom životom prostoru.

Ljudi mogu biti alergični na ribu, ali samo kada je jedu, no kada je posmatrate u akvarijumu ili zdjeli u kojoj se nalazi – kihati jednostavno ne možete.

Psi jesu zaigrani, mačke umiljate, ali zlatne ribice svi izostavljaju. Također, njima uvijek zavidite.

Zamislite da izostante sa svog posla kako bi plivali cijeli dan? Zlatne ribice se ne prljaju, ne može se zaraziti, ne morate je prati. Ne morate imati specijalna kućna pravila kako bi ih čuvali.

Gledanje ovih malih bića kako plivaju može biti iznenađujuće relaksirajuće, a ne morate se buditi rano ujutro kako bi ih izveli u šetnju, niti morate paziti da vam svojim skakanjem ne obore dragocjeni dio ukrasnog namještaja u stanu ili kući. Ono što je najbitnije, piše Guardian, jeste da ne puštaju nikakav miris.

Vlasnici zlatnih ribica ne moraju da razmišljaju o hrani koju njihov ljubimac jede.

Jedino što ribice ne rade jeste što ne mogu spriječiti provalu u stan, niti vas probuditi ujutro ako kasnite na posao, ali vlasnici smatraju da to su situacije oko kojih se specijalno ne brinu.