Dvoglavo mladunče morske kornjače privuklo pažnju javnosti

Ljubimci 26. nov. 201515:19 > 15:23
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Nesvakidašnji fenomen rođenja dvoglavog mladunčeta kornjače na plaži Sredozemnog mora na krajnjem jugu Turske privukao je veliku pažnju tamošnje javnosti, ali i naučnika koji trenutno istražuju taj slučaj.

Profesor sa Cuhuriyet Univerziteta Bektas Sonmez je za Anadoliju kazao da je mladunče kornjače sa dva vrata i dvije glave pronađeno u mjestu Samandag u provinciji Hatay, koje je ujedno i jedno od područja u kojima se uz podršku Ministarstva šumarstva i vodoprivrede provodi važan projekat zaštite kornjača, inače ugrožene vrste.

Dvoglava kornjačica duga oko četiri centimetra i teška 19 grama živjela je 30 dana i uginula.

Sonmez ističe da je do ove pojave došlo usljed nepotpune diobe embiona i da je to rijetka, ali ne i dosad neviđena pojava.

Izvor : Anadolija

„Riječ je o vrsti Chelonia Mydas koja živi na tim obalama Mediterana. Mladunče ima dvije glave. Četiri peraja i jedan rep. Obje glave su se za jednomjesečnog života mladunčeta pomijerale neovisno i obje su mogle uzimati hranu. Plivalo je uglavnom po površini mora. Naraslo je jedan centimetar u dužinu, ali ova vrsta morske kornjače inače teško doživi starost“, kazao je Sonmez.

Sonmez je dodao da se trenutno vrše naučna istraživanja na tijelu preminulog dvoglavog mladunčeta.

Izvor : Anadolija