Dvoglava kornjača iz Canakkalea živjela samo 30 dana

Ljubimci 04. dec. 201515:49 > 15:51
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Dvoglavo mladunče kornjače, koje je prošle sedmice pronađeno na plaži Sredozemnog mora na krajnjem jugu Turske, živjelo je samo 30 dana.Bilo je dugo oko četiri centimetra i teško 19 grama. Stručnjaci sa Univerziteta "18. mart" u Canakkaleu izvršili su obdukciju te naišli na neke interesantne detalje.

Obdukcija je pokazala da je dvoglava kornjača imala dva plućna krila, jedno srce i želudac, te po jedno debelo crijevo, bubreg i jedan reproduktivni organ.

Profesorica na Odsjeku biologije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta “18. Mart” Sukran Yalcin Ozdilek za AA je kazala kako je istraživanje uginulog mladunčeta izvršeno u Centru za istraživanje morskih kornjača (DEKUM).

Dvoglava morska kornjača je zaista rijedak prirodni fenomen sa kojim se srećemo jednom u 100 godina“, istakla je Ozdilek.

Kazala je i kako se radi o kornjači koja u prosjeku živi 49 dana.

Najprije je urađena obdukcija njenih unutrašnjih organa. To su vrlo rijetki slučajevi u kojima mladunče živi kratko, jer organi nisu dovoljno jaki da bi održali dva života. Mladunče nakon određenog vremena ugine, a dužina njegovog vijeka zavisi od embrionalnog razvoja u tom periodu“, kazala je Ozdilek.

Naglasila je kako se radi o jednoj vrsti anomalije čiji uzrok može biti posljedica globalnog zagrijavanja i drugih klimatskih promjena. Također, dodala je da ovu vrstu anomalije mogu prouzrokovati i prekomjerni pesticidi i đubriva u poljoprivredi.

Naišli smo na vrlo interesantne detalje. Unutrašnji organi su potpuno drugačiji od naših očekivanja. Organi za koje smo očekivali da su po jedan, oni su bili dupli. Kornjače imaju vrlo dobro razvijena pluća. Zbog toga smo prvo ispitali njih. Imaju isti plućni sistem kao i ljudi“, kazao je Veterinar Ozay Bedizci, koji je izvršio obdukciju.