Impresivno: Pustinjski rakovi umjesto školjke imaju grad

Ljubimci 15. dec. 201513:01 > 13:20
Podijeli:
Izvor: Snapshot

Nekoliko pustinjskih rakova imaju potpuno nove kuće zahvaljujući 3D tehnologiji, ali i umjetnici iz Tokija Aki Inomati.

Ona je kreirala razne modele školjki kojima predstavlja svjetski poznata mjesta i njihovu arhitekturu, a onda živi pustinjski rakovi “biraju” svoju novu zemlju ili kuću u kojoj će boraviti.

Njen projekat “Zašto ne dati sklonište pustinjskim rakovima?” uključuje školjke u oblicima poznatih nebodera u New Yorku i Tokiju, ali i građevine iz Holandije i Maroka.

Inomata je kazala kako je u pustinjskim rakovima vidjela način kako da istraži probleme vezane za migracije i nacionalni identitet. “Pustinjski rakovi koji nose drugačije stvari na leđima se poistovjećuju sa svojim školjkama prije nego sa samim sobom. Pomislila sam da je ovaj problem povezan i sa mnom jer sam ja Japanka, ali nacionalnost mogu promijeniti u Francuskinju, tako da mi je cilj da spojim ove ideje”, kazala je Inomata.

“Cilj moga projekta je bio da dozvolim pustinjskim rakovima da se sele u različite gradove širom svijetu i da mijenjaju domove, tako da sam ove gradove odabrala zbog raznih vrsta zgrada koje su rasprostranjene po cijelom svijetu”, dodala je.

Inomata koristi CT skeniranje kako bi izučila oblike njihovih školjki, a nakon toga ih redizajnira koristeći kompjuterske grafike prije nego ih isprinta u 3D tehnici.

Inomati ovo nije prvi put da radi sa životinjama – sa papagajem je išla na časove francuskog jezika, a pravila je odjeću za svoga psa od svoje kose, a koristeći dlaku psa je napravila kaput za sebe.

Za projekat “Zašto ne dati sklonište pustinjskim rakova?” osvojila je priznatu nagradu YouFab.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.