Australci helikopterom spasili 60 pasa od napada krokodila

Ljubimci 30. dec 201514:09 > 15:40
Izvor: Screenshot YouTube

Blizu 60 pasa zračnim je putem spašeno u sjevernoj Australiji zbog opasnosti od krokodila koji su se približili gradovima zbog nabujalih voda, prenijeli su lokalni mediji.

Akcija spašavanja organizovana je nakon što su stanovnici, koji su čekali helikoptere da ih prevezu iz poplavljene općine 220 kilometara južno od Darwina, javili da su krokodili napali najmanje jednog psa. Psi su stavljeni u kaveze koji se inače koriste za transport krokodila i prevezeni su helikopterima u privremeno utočište na suhom prostoru.

Oko 400 stanovnika napustilo je Darwin i radnici organizacije za zaštitu o životinjama provjeravaju kuće u poplavljenim zonama da provjere ima li još kućnih ljubimaca koje treba evakuisati.

Pola tone pseće hrane dopremljeno je u zajednicu da se prehrane ljubimci koji su možda još ostali.

“Opasnost od poplava u regiji rijeke Daly još uvijek postoji, važno je evakuisati stanovnike kojima predstavlja utjehu da su njihove životinje spašene”, rekao je predstavnik vlasti sjevernog područja Willem Westra van Holthe za televizijsku mrežu ABC. Zbog obilnih kiša poplave su pogodile sjever Australije zbog čega su mnoge saobraćajnice ostale odsječene.

https://youtube.com/watch?v=0Krm-4A0wns