Radost na Javi: Rođena dva bengalska tigra

Ljubimci 08. maj 201614:31 > 14:33
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Rukovodstvo zoološkog vrta Mangkanga u Semarangu, gradu na indonezijskom otoku Javi, otvorilo je vrata zoološkog vrta za posjetioce povodom radosne vijesti o rađanju dva bengalska tigra.

Triraksa i Trikasih, kako su ih nazvali, iz porodice ugroženih životinja, prije 13 dana došli su na svijet prirodnim putem. Vrijeme provode sa majkom uz pomoć veterinara koji brinu o njihovom zdravlju sve dok ne navrše 11 mjeseci, kada će imati dovoljno snage za samostalan život.

Kako ističu iz Mangkanga, svaka vijest o rođenju novih mladunaca bengalskog tigra je veliki uspjeh. Iako ih je prije stotinu godina u svijetu bilo oko 40.000, danas je broj njihovih jedinki sveden na 2.500 do 3.000.

Bengalski tigrovi najviše se istrebljuju u Nepalu, koji je poznato čvorište za trgovinu divljim životinjama. Love se zbog vjerskih i tradicionalnih razloga, ali i zbog statusa u društvu, jer predstavljaju “trofej”. Neke azijske religije tvrde da tigrovi imaju ljekovita svojstva, dok njihovi zubi, kosti i brkovi služe kao ukrasni ornamenti u zemljama južne i jugoistočne Azije.

Bengalskim tigrovima prijeti i gubitak staništa, a lovokradice ih ubijaju zbog basnoslovnih suma koje zarađuju prodajući dijelove njihovog tijela na crnom tržištu. Ova vrsta divljih mačaka naseljava najviše Indiju i njene otoke, Bangladeš, Butan i Mijanmar. U Indiji najveća populacija bengalskih tigrova živi u Sundarbanu, najvećoj šumi manga na svijetu.

Iako postoji međunarodna zabrana, trgovinu krznom bengalskog tigra vode kriminalne organizacije i vrsta je sve bliže potpunom istrebljenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.