Istarski gonič: Upoznajte najpopularnije pasmine koje dolaze s tog poluotoka

Ljubimci 07. jan. 202116:22 > 16:26
Podijeli:
Izvor: Wikipedia

Istarski poluotok jedno je od najljepših mjesta cijelog Mediterana. Svojom bioraznolikošću ide rame uz rame s nekim od biološko najraznovrsnijih područja na svijetu.

Većina ljudi, kada se govori o istarskim jedinstvenim životinjama, razmišlja o čovječjoj ribici, bjeloglavom supu koji dolazi u Istru s matičnog Cresa, ili pak o boškarinu. Svakako su te jedinstvene životinje vrijedne spomena i pažnje, no postoje i istarske pasmine pasa koje su ponekad pomalo previđene.

Istarski kratkodlaki i oštrodlaki goniči su jedni od najcjenjenijih lovačkih pasmina na svijetu. Ovi psi i dan danas se koriste za lov na raznu divljač od koje im je prvenstveni plijen bio zec. Njihova jedinstvena lovačka sposobnost dolazi iz njihove izuzetne prilagodljivosti. Ovi goniči mogu loviti na bilo kakvom terenu i pod najtežim vremenskim uvjetima.

Velika je šteta što više ljudi nije upoznato s ove dvije fenomenalne lovačke pasmine koje dolaze upravo iz Hrvatske. Imaju i veoma zanimljivu povijest koja seže sve do davne 1497. godine te se dokazi o postojanju ove pasmine mogu naći na raznim freskama i knjigama iz tog vremena.

Istarski kratkodlaki gonič

Ako tražite psa koji se dobro snalazi u ulozi kućnog ljubimca, istarski kratkodlaki gonič vjerojatno nije najbolja pasmina za vas. Ova pasmina ima izvrsne lovačke vještine i jedinstven izgled, ali razvijena je za rad u polju i treba joj puno svakodnevnog vježbanja. Ovi psi najsretniji su kada imaju zadatak te njihov karakter odlično odgovara upravo lovu i aktivnom životu.

Od dvije istarske lovačke pasmine, kratkodlaki gonič je starija pasmina te neki povjesničari smatraju kako ovi su ovi psi stariji od 1.000 godina.

Istarski oštrodlaki gonič

Istarski oštrodlaki gonič je pasmina koja je nastala kada su istarski i talijanski lovci i vlasnici htjeli dodati određene lovačke karakteristike istarskom kratkodlakom goniču. Da bi postigli takve karakteristike, počeli su križati kratkodlakog istarskog goniča s francuskim vendejskim oštrodlakim goničem. Rezultat tog eksperimenta (po našem mišljenju uspješnog) je istarski oštrodlaki gonič.

Poznati po svojoj gruboj, oštroj dlaci i lovačkoj sposobnosti, istarski oštrodlaki gonič je lovačka pasmina razvijena i usavršena u Istri. Ovo nije jedna od najčešćih pasmina na koje ćete naići, ali ako ju budete imali priliku vidjeti na terenu, impresionirat će vas njezina izdržljivost i odlučnost.

Privilegija je biti iz regije koja je toliko bioraznolika i zanimljiva te se nadamo da se sada pobliže upoznati s ove dvije fenomenalne radne istarske pasmine.

Također, na linku provjerite i koje su pasmine najbolje za stan ili manji prostor.

Komentari

Vaš komentar