Istraživanje: Psi i njihovi vlasnici dijele rizik od razvoja dijabetesa

Ljubimci 06. jan 202109:01 > 09:05
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Boluje li pas od dijabetesa, povećan je rizik da će ga imati i njegov vlasnik, pokazala je novo istraživanje švedskih i britanskih naučnika. Takav odnos nije utvrđen između dijabetesa kod mačaka i njihovih vlasnika.

Rezultat studije nije potpuno iznenađenje jer su i ranija istraživanja ukazivala na to da gojazni vlasnici češće imaju gojazne pse, vjerovatno zbog zajedničkog im neaktivnog načina života.

Naučnici podsjećaju da gojaznost povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, bolesti koja je u svijetu u porastu, što potvrđuju i podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Za potrebe studije, objavljene u božićnom izdanju časopisa BMJ, najprije su korišteni podaci iz veterinarske baze podataka kako bi se identificirali vlasnici pasa i mačaka u Švedskoj, a zatim su u švedskom nacionalnom registru pacijenata pronađeni oni vlasnici koji boluju od dijabetesa tipa 2. Zdravlje njihovih kućnih ljubimaca provjeravalo se po veterinarskim policama osiguranja.

Pokazalo se da su vlasnici pasa s dijabetesom za 38 odsto podložniji razvoju dijabetesa tipa 2, u poređenju s vlasnicima pasa koji dijabetes nemaju.

Važi i obrnuto. Kod pasa čiji vlasnici boluju od dijabetesa uočena je 28 odsto veća vjerovatnoća da će od te bolesti i sami oboljeti.

Ipak, naučnici nisu otkrili takvu vezu između mačaka i njihovih vlasnika.

Autori priznaju da njihova studija ima manjkavosti. Prvo, ograničena je na vlasnike pasa i mačaka koji finansijski mogu priuštiti zdravstveno osiguranje za svoje kućne ljubimce. Drugo, to je opservaciona studija i ne bavi se uzrocima ove povezanosti.

Ipak, autori studije ističu kako činjenica da se radi o vezi među vlasnicima i njihovim psima, a ne i među vlasnicima i njihovim mačkama ukazuje na to o čemu je riječ. Naime, vlasnici i njihovi psi vrlo često dijele jednak nivo aktivnosti. Ako su vlasnici aktivniji i psi će biti i obrnuto.

Mačke, s druge strane, „imaju svoj život“ i njihova fizička aktivnost ne zavisi od vlasnikove.

Autori na kraju zaključuju da bi svaki vlasnik čiji pas oboli od dijabetesa, trebalo da razmisli o promjeni načina života.

Komentari

Vaš komentar