Jedinstvena vrsta kivi ptice preminula na Novom Zelandu

Ljubimci 30. dec 202017:16
Izvor: Instagram

Rijetka vrsta snježnobijele kivi ptice koja je poslužila kao inspiracija za dječiju knjigu i prva je iz svoje vrste koja se izlegla u zatočeništvu, umrla je na Novom Zelandu nakon više pokušaja uklanjanja neoplođenog jajašca operativnim putem.

Kivi imena Manukura, što na jeziku Māori znači “glavnoga statusa” umrla je prošlog vikenda, navodi se u izjavi Nacionalnog centra za divlje životinje Pūkaha, 125 kilometara od glavnog grada Wellingtona, piše CNN.

Smeđi kivi sa Sjevernog otoka izlegao se u Pūkahi u maju 2011. godine, s rijetkim genetskim svojstvom koje je rezultiralo bijelim perjem umjesto standardnog smeđeg.

Lokalno pleme ‘Rangitāne o Wairarapa na Manukuru’ je tu pojavu protumačilo kao “ogroman blagoslov”, a pticu su doživjeli kao simbol ujedinjavanja, navodi se u priopćenju centra za divlje životinje.

Nadahnula je čak i knjigu Joy Cowley, jedne od najčitanijih novozelandskih autorica dječje fantastike, kao i niz dječijih igračaka i ostalih suvenira.

 

Tokom proteklih 10 godina oduševila je mnoštvo ljudi i na sebi svojstven, tih način bacila svjetlo na stanje kivija u divljini“, rekla je voditeljica Odjela za konzervaciju Wairarapa Kathy Houkamau, koja je bila voditeljica centra u Pukahi. “Jako će nam nedostajati”.

Manukura je odvedena veterinarima specijalistima početkom decembra nakon što su njezini njegovatelji primijetili da ne jede i da gubi težinu.

Veterinari su pronašli neoplođeno jaje koje kivi nije uspjela položiti. Iako je operacija uklanjanja bila uspješna, trebale joj je još operacija, a njezino se zdravlje nastavilo pogoršavati u sedmicama nakon prve.

Manukura je itekako dio Pūkaha porodice i uvijek smo se osjećali tako blagoslovljeno što nam je pomagala da ispričamo priču o očuvanju Aotearoe“, rekla je Emily Court, generalna direktorica Pūkahe, dodajući da je to bio “jedan od najtužnijih dana” kojeg je doživio centar za divlje životinje.

Aotearoa je naziv u jeziku Māori za Novi Zeland.

Iako bijeli kivi postoji u divljini, smatraju se izuzetno rijetkim.

Prema Odjelu za zaštitu Novog Zelanda, ostalo je oko 68 hiljada kivi ptica – a 2 posto nestane svake godine. Prijetnje uključuju grabežljivce poput pasa, mačaka i tvorova.

Iza Manukure je ostao njezin mlađi brat Mapuna, koji je dio Pūkahinog uzgojnog programa u zatočeništvu.

Komentari

Vaš komentar