Južna Koreja testira i kućne ljubimce na korona virus

Ljubimci 09. feb. 202112:09
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Mačke i psi koji su kućni ljubimci od sada će se testirati na korona virus u Južnoj Koreji ako pokažu simptome, najavili su vlasti u Seulu.

Odluka stiže par sedmica nakon što je zemlja potvrdila prvi Covid-19 slučaj među životinjama, tačnije kod jedne mačke, prenosi BBC.

Samo oni kućni ljubimci koji pokažu simptome kao što su otežano disanje ili visoka temperatura nakon što su bili izloženi ljudskim prenositeljima virusa će biti testirani, pojašnjeno je.

Ukoliko je test pozitivan, kućni ljubimac će morati u kućnu karantenu.

Što se kućnih ljubimaca tiče, nije neophodno da se šalju u izolacijske prostorije budući da do sada nije dokazano da životinje prenose virus na ljude, kazala je Park Yoo-mi, službenica za kontrolu bolesti, obraćajući se medijima putem online pres-konferencije.

Ali, ukoliko su kućni ljubimci hospitalizrani usljed oboljevanja ili su prestari ili prebolesni da bi se vlasnici brinuli o njima, onda će biti primljeni u prostorije za karantenu koje održava gradska vlast.

U Južnoj Koreji je pravilo da pacijenti kojima nije potrebna standardna hospitalizacija budu smješteni u karantenske prostorije.

Kako je navela Park, građani trebaju održavati distancu od najmanje dva metra od drugih ljubimaca i drugih osoba prilikom izlaska u šetnju.

Ranije ovog mjeseca prijavljen je slučaj zaraze korona virusom kod mačke u vjerskom kompleksu u jugoistočnom gradu Jinju.

Zdravstveni službenici vjeruju kako je virus prenešen sa majke i kćerke koje su boravile u istim prostorijama, a kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo korona virusa.

Eksperti tvrde da je vrlo malo vjerovatno da bi mačka ili pas mogli prenijeti virus na ljude iako je jedno istraživanje pokazalo kako mačka može prenijeti virus na drugu mačku.

Komentari

Vaš komentar