Radost u Tokiju, panda Shin Shin rodila blizance (VIDEO)

Ljubimci 23. jun. 202116:36
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Issei Kato/File Photo

Mjesec dana pred početak najvećeg sportskog događaja godine, Olimpijskih igara u Tokiju, japanska prijestolnica je dobila još jedan razlog za slavlje – rođenje blizanaca pande u najstarijem zoološkom vrtu u ovom gradu, što su ujedno prvi pandini mladunci u zadnje četiri godine.

Divovska panda Shin Shin je na svijet donijela prvo mladunče u srijedu, u 1:03 sati po lokalnom vremenu a sat i pol kasnije i drugo. Spol im još nije utvrđen tako da blizanci još uvijek čekaju i na imena, piše Reuters.

Svo osoblje radi zajedno na promatranju i zaštiti majke i mladunaca divovske pande”, kazali su iz zoološkog vrta na službenoj web stranici.

Izvor : Tokyo Zoological Park Society/Handout via REUTERS

Pojašnjeno je da jedno od mladunaca teži 124 grama, a težina drugog zasad nije poznata. Male pande su veličine ruke odraslog čovjeka, što se vidi iz fotografija objavljenih na web stranici zoološkog vrta.

Shin Shin je rođena 3. jula 2005. godine u Konzervatorsko-istraživačkom centru za divovske pande u Wolongu, u Kini, a u zoološki vrt Ueno je stigla prije deset godina, zajedno s muškim partnerom Ri Rijem. Par pandi su roditelji ženki Xiang Xiang rođenoj u junu 2017. godine.

Još nije poznato kada se očekuje da novorođeni mladunci budu izloženi u zoološkom vrtu. Shin Shin uklonjena je iz javnosti, otkako se zoološki vrt ponovo otvorio 4. juna, kada je počela pokazivati znakove moguće trudnoće.

Pande su sada peteročlana porodica. Ovo su tako divne vijesti”, kazao je glavni sekretar japanskog kabineta Katsunobo Kato, čestitajući na rođenju mladunčadi pande.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar