Šest pasa u Belgiji uspješno obučeno za otkrivanje koronavirusa kod ljudi

Ljubimci 09. mar 202115:27
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Belgijski naučnici pri Univerzitetu u Gentu uspjeli su da obuče šest pasa za otkrivanje koronavirusa kod čoveka, izjavio je mikrobiolog Kris Kalevert za flandrijski javni servis VRT.

Rezultati, koje psi u otkrivanju koronavirusa postižu čulom mirisa, pouzdaniji su od rezultata brzog testa. U čak 95 odsto slučajeva psi su otkrili osobu zaraženu koronavirusom.

Prema riječima mikrobiologa Kalverta, psi su savršena alternativa korona testu, sa tom razlikom što korona psi mogu veoma brzo i jeftino da testiraju veliki broj ljudi.

Ljudima se uzima bris ispod pazuha, sa vrata ili ruke, zatim se uzeti brisevi u posudama u zatvorenoj prostoriji ponude psima, objasnio je Kalvert.

Psi mogu da nanjuše jedinstven miris reakcije čovjekovog imunog sistema na koronavirus. Ljudski imuni sistem na svaki virus reaguje specifičnom kombinacijom molekula. Tako čovjekova imuna reakcija na koronavirus ima drugačiji miris od reakcije na virus gripa. Prema navodima Univerziteta u Gentu, psi mogu da otkriju i britanski, južnoafrički i brazilski soj virusa.

Korišćenje pasa u otkrivanju koronavirusa ima još dvije velike prednosti u odnosu na test – dok se na rezultat brzog testa čeka između deset i petnaest minuta, korona pas je već za minut završio test. I cijena je mnogo niža, umjesto nekoliko desetina evra koliko košta test, test koji uradi obučen pas u prosjeku košta oko jedan euro.

Iako još nije poznato gde će se obučeni psi koristiti, niti da li će se projekat obuke pasa nastaviti i u drugim zemljama, već sada je jasno da su mogućnosti primjene veoma velike, na aerodromima, ali i na koncertima i festivalima, u školama i univerzitetima, na svim mjestima na kojima se okuplja veliki broj ljudi i gde postoji rizik od širenja zaraze, naveo je Kalevert.

Za sada psi još uvek moraju u zatvorenim prostorijama da testiraju uzete uzorke, ali je plan da se dalje obučavaju kako bi to mogli nesmetano da čine i među ljudima.

Komentari

Vaš komentar