Tornjak Sevdah – tek su mu dvije godine, a nagrade se nižu

Ljubimci 12. okt. 202119:05
Podijeli:
Izvor: N1

Kod porodice Burzić iz Bužima, ovih dana gostiju više nego inače. Razlog, pas Sevdah. Tornjak koji je u češkom Brnu osvojio prestižnu nagradu najljepšeg na svijetu.

Sevdah i ekipa osvajaju srca na prvi pogled, pogotov dodir. Dok ostali trčkaraju, grickaju jedni druge, odvezuju pertle domaćinima, ali i gostima, Sevdah odmara, ili mirno šetka, posmatra. Ponosni vlasnici Mirsada i Husnija, pričaju, kako ga pripremaju za takmičenja. Kupanje, češljanje, feniranje. Svaka dlaka mora biti na svom mjestu. Ljubav, rad i posvećenost. To je recept za uspjeh.

“I nije samo ta priprema u ljepoti, taj vanjski, eksterijerni izgled, nego i dresura, on mora znati kada mu se kaže da stane, da stane, mora dozvoliti da mu slobodno priđe kinološki sudija, da ga pregleda od zubala do repa, i onda dolazi ta konačna odluka dotičnog gospodina koji taj dan sudi na takmičenju”, kazala nam je Mirsada Burzić, vlasnica.

Sevdahu su tek dvije godine, a nagrade se nižu, jedna za drugom.

“Gdje smo god otišli na izložbu on je plijenio tom svojom pojavom i uvijek je ostvarivao lijepe rezultate i zatvorio šampionat u ovoj godini, tako da smo ga onda odlučili pošto je on stvarno, eto vidjeli ste sami koliko je smiren, odlučili ga poslati na svjetsku izložbu, hvala Bogu uspio je, djevojka s kojom je išao Lara, ona je hendlarica, nije imala nikakvih problema, prvi put su se susreli njih dvoje u životu, znači prvi put kontakt nje i psa, ona je rekla kao da je konstantno s njom, da se toliko on poveže, jednostavno je takav, tako se ponaša sa svima”, priča Mirsada.

Zašto Sevdah?

Mirsada pojašnjava, ime mu je dao prvi vlasnik, Ivan Šarić, koji tornjake uzgaja nadomak Zagreba.

“Ivan Šarić kao već dugogodišnji uzgajivač tornjaka, stvarno mnogo daje ljubavi prema ovoj pasmini tako da je on odlučio to svoje nekad leglo, odraditi na slovo S, i ponuknut s ljubavlju, sa strpljenjem, ime je dobio Sevdah, a sestra se zove Sabur”, dodaje.

Ništa manje atraktivni nisu ni ostali tornjaci. Atina, Lara, Flekica. Porodica Burzić ih ima čak dvanaest. Ogromne napore ulažu kako bi psi dobili najbolju njegu. Suprug Husnija često je na terenu, stoga Mirsada od ranoga jutra, po već uhodanom planu, kuha, pazi ih, igra se s njima.

“Pogotovo kad imamo leglo e onda nam najviše vremena oduzima jer se oko njih faktički vodi 24 sata briga, prvo prati se razvoj zdravstveni mladih, morate imati uvid na svakom štenetu kako se ujutro ponaša”, kaže Mirsada.

Planovi su razni, kako za Sevdaha, tako i za brojne druge. Slijede nova takmičenja, no prije toga, Mirsada kaže, zasluženi odmor.

Nedaleko od kuće i dvorišta punog pasa, Husnija nas vodi do još jednog posjeda. I naravno, još tornjaka. Burzići kažu, sav trud, zalaganje, rad, se na kraju isplate. Biti u prisustvu ovih prekrasnih životinja, ublažava stres. U šta smo se i mi uvjerili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar