Zašto novorođene bebe plaču kad sjednete, a prestanu čim ustanete?

Majka i dijete 13. okt 202011:37 > 11:40
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Koja je prva stvar koju radite kad čujete da vaše dijete plače? Ustajete i primate ga u naručje. Znamo da je to jedan od načina za opustiti i umiriti novorođenče. Prakticira se stoljećima i nikad nije iznevjerio. Ali koji je razlog iza tog fenomena?

Prema istraživanju objavljenom 2013. godine u Current Biologyju, kad su ih nosile majke, bebe mlađe od šest mjeseci odmah su se umirile i prestale plakati. Srčani puls im je počeo opadati u odnosu na bebe koje su bile u krilu majki koje sjede.

Ova reakcija beba ne odnosi se samo na ljude. Sličan obrazac vidljiv je i kod nekih drugih sisavaca.

Za potrebe tog istraživanja znanstvenici su pratili ponašanje 12 zdravih beba u dobi od mjesec dana do šest mjeseci. Cilj je bio utvrditi koji je najefikasniji način umirivanja uplakane ili uznemirene bebe. Pokazalo se da je to nošenje.

Znanstvenici su zaključili da je uzrok ovakvog ponašanja urođen mehanizam za opstanak koji je bitan dio interakcije između majke i djeteta. Nošenje potiče fiziološke reakcije koje pomažu umiriti dijete, piše Index.hr.

Drugim riječima, ako vaša beba počne plakati, mudro je primiti je u ruke. Tako ćete doznati je li samo uplašena ili je ipak gladna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad