Svađe među braćom i sestrama doprinose mentalnom razvoju djece

Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Nesulasice među braćom i sestrama mogu da ubrzaju mentalni razvoj djece i ranije dosezanje zrelosti, tvrde naučnici iz Centra za porodična istraživanja pri Univerzitetu Cambridge.

Utjeha za roditelje koji gube živce u svakodnevnim prepirkama svojih potomaka proizlazi iz petogodišnjeg istraživanja naučnika.

VEZANE VIJESTI

Naučnici su ustanovili da česta neslaganja među braćom i sestrama doprinose i razvoju emocionalnih i socijalnih vještina.

Takođe naglašavaju da je to moguće samo u slučaju kad nijedno dijete nije submisivno nego se ravnopravno verbalno bori sa bratom ili sestrom i zajednički nastoje da dođu do rješenja konflikta.

Drugim riječima, što se djeca više svađaju, to će bolje naučiti kako kontrolišu svoje emocije.

“Što se djeca više uznemiruju, to više uče o regulisanju svojih emocija i o tome kako mogu da utiču na emocije drugih“, rekla je Claire Hughes autorka knjige “Socijalno razumevanje”.

Judy Dunn, profesor razvojne psihologije na Institutu za psihijatriju, rekla je da rivalstvo braće i sestara može da bude konstruktivno, pripremajući ih za važne veze kada postanu stariji, piše The Guardian.

Naravno, ako rivalstvo braće i sestara izmakne kontroli, to može da ima negativan uticaj. Uporno nasilje je snažan pokazatelj da će agresivno dijete maltretirati i svoje vršnjake.

Psiholog Dorothy Rowe smatra da roditelji treba da intervenišu u nesuglasicama samo da bi pokazali braći i sestrama da postoji bolji način za njihovo rješavanje. Ona je naglasila da ako se roditelji umješaju, treba da izbegavaju da zauzimaju stranu jednog ili drugog djeteta jer to samo produbljuje rivalstvo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad