Prehrana dojilja: Što mlade mame moraju jesti, a koju hranu treba izbjegavati?

Majka i dijete 04. nov. 202017:29 > 17:35
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Trudnoća i majčinstvo su ona vremena kada vam savjeti pristižu sa svih strana. Govore vam što dojilje smiju i ne smiju jesti, kada se trebate hraniti i što nikako ne smijete činiti. Istina, prehrana za vrijeme dojenja vrlo je važna jer unesena hrana utječe na kvalitetu mlijeka i zdravlje vas i djeteta.

Majke imaju odgovornost prema djetetu da mu pružaju sve hranjive tvari te da ga održava zdravim i jakim. Zbog toga nije nimalo čudno da ste se zapitali “Što smijem jesti dok dojim?”.

Prehrana dojilja

Cilj prehrane za vrijeme dojenja je odgovarajući unos različitih namirnica. Ovo znači da je potrebno unositi dovoljno hranjivih tvari koje će se iskoristiti u organizmu. Prehrana tijekom dojenja treba biti redovita i uključivati barem pet obroka dnevno, trebala bi biti raznovrsna te uravnotežena.

Ovo znači da je važno da ni jednu skupinu namirnica ne izbjegavate te da unosite dovoljno hranjivih tvari u organizam. Trebali bi unositi namirnice bogate biljnim i životinjskim proteinima, kalcijem, žitarice te voće i povrće. Ovime ćete stvarati zdravo mlijeko koje služi za bolji razvoj i zdravlje djeteta.

Količina hrane za vrijeme dojenja ovisit će o dobi, težini i aktivnosti. U pravilu se u prvih šest mjeseci dojenja povećava energetska potreba pa iznosi oko dodatnih 500 kalorija na dan, a u idućih pola godine povećanje je za oko 400 kalorija dnevno.

Što dojilje smiju i trebaju jesti?

Kombinirana prehrana koja je uravnotežena treba sadržavati mesne i biljne proteine te ugljikohidrate. Nakon poroda se preporučuje pridržavati dijetalnog načina prehrane uz kuhana jela barem dva tjedna.

Zbog povećanog trošenja energije, temelj prehrane dojilja trebali bi biti ugljikohidrati poput neprerađenih žitarica kao što su smeđa riža, integralna tjestenina i kruh od punog zrna. Ovakve namirnice sadržavaju vitamine B-skupine koji povoljno djeluju na stvaranje mlijeka.

Masti su važan dio prehrane i kroz dan bi trebali koristiti biljna ulja koja sadržavaju omega-3 masne kiseline. U prehranu dojilja dodajte ribu poput lososa, tune, pastrve, ali i sjemenke bogate zdravim masnim kiselinama poput lana i oraha.

Mliječni proizvodi vrlo su važni i dnevno bi ih trebali konzumirati oko pola litre. Količina konzumiranog mlijeka neće povećati količinu mlijeka koji izdojite.

Voće i povrće bogato vitaminom D i C vrlo je važno kako bi se poboljšala apsorpcija željeza iz hrane. Jedan komad voća je dovoljan na dnevnoj razini. Vitamini i minerali nalaze se u brojnim namirnicama poput jaja, janjetine, jetre, kvasca, zelenom povrću, bananama, smokvama, crvenom mesu, suhim marelicama..

Za vrijeme dojenja važno je unositi dovoljno tekućine kroz cijeli dan. Idealno bi bilo unijeti i do četiri litre tekućine dnevno. Pretpostavlja se da se oko jedne litre unosi kroz hranu, a

ostatak biste trebali popiti kroz dan. Dojilje smiju popiti i šalicu crne kave na dan, no veće količine kave i čaja mogu imati diuretsko djelovanje koje nije pogodno za vrijeme dojenja.

Što dojilje trebaju izbjegavati?

Uravnotežena prehrana ključ je dobrog zdravlja vas i djeteta, dok bi neuravnotežena prehrana mogla imati negativne posljedice na vaše mlijeko.

Najveći problem predstavlja nedovoljno hranjenje i nedovoljan unos hranjivih tvari u organizam. U tom slučaju tijelo crpi svoju rezervu, a nju treba cijelo vrijeme puniti. Inače, majčino tijelo će prednost dati stvaranju mlijeka, a ne borbi protiv upale ili slično, a ako do toga dođe, a ne postoje dovoljne rezerve u organizmu, može doći do bolesti i slabosti.

Majke vegetarijanke moraju biti oprezne u vezi unosa masti i masnih kiselina. Umjesto mesa jelovnik dojilja bilo bi dobro upotpuniti mahunarkama i žitaricama. Uz to, trebaju obogatiti unos vitamina B12 koji se nalazi isključivo u namirnicama biljnog podrijetla.

U prehrani dojilja izbjegavajte rafinirane biljne masnoće poput margarina koje se nalaze u dizanom i lisnatom tijestu, gotovoj hrani i brzoj hrani poput burgera, hot-doga i slično. Ne bi bilo loše izbjeći gazirane i zaslađene napitke.

Preporučuje se i izbjegavanje hrane koja uzrokuje nadimanje poput kelja, kupusa, graha, leće, cvjetače… Jako začinjena hrana je na popisu hrane koje bi dojilje trebale izbjegavati, kao i sirova hrana koja može uzrokovati trovanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad