Šta uzrokuje pucanje vodenjaka i šta dovodi do preuranjenog puknuća?

Majka i dijete 23. nov 202014:36 > 14:51
Podijeli:
Izvor: Pixabay.com

Većina ljudi je iz filmova "naučila" da kada trudnici pukne vodenjak to ustvari bude najava toga da beba odmah dolazi, što i jeste istina, ali ne baš tako brzo.

Pucanje vodenjaka je važan znak porođaja, ali to ne znači da je vaša beba spremna odmah da izađe. To ustvari znači da će se uskoro izaći.

Ponekad druge stvari mogu prouzrokovati pucanje vodenjaka ranije nego što se očekuje. Vodenjak može puknuti prije nego što započne porod ili prije nego što beba izađe. Također se možete porađati čak i ako vam vodenjak nije pukao.

U osnovi, vaša trudnoća, porođaj i puknuće vodenjaka možda neće izgledati ni slično kao što na filmu izgleda, niti može biti slično bilo kojoj drugoj trudnoći.

Šta uzrokuje puknuće vodenjaka?

Puknuće vodenjaka se medicinski naziva „puknuće opne“.

Vaša beba pluta u vrećici s tekućinom koja se naziva plodna vrećica. Kad je beba gotovo spremna za izlazak, ta vrećica iskoči ili se slomi – a plodna voda isteče van vagine.

Vodenjak puca zbog početka kontrakcija ili toga jer vaša beba vrši pritisak na njega, što izgleda poput pucanja balona iznutra. Starija studija iz 2006. godine ukazuje na to da se programirano slabljenje membrane može dogoditi s približavanjem trudova.

Ako vam vodenjak prerano pukne, odnosno prije nego što je vaša beba spremna za rođenje,do toga su mogli dovesti drugi uzroci.

Slabija amniotska vrećica može se dogoditi ako imate lošu prehranu ili previše vode u maternici. Mala laboratorijska studija iz 2014. godine sugeriše da infekcije mogu prorijediti plodnu vrećicu.

Ponekad vodenjak ne puca ni nakon što su započele kontrakcije. Ako rađate carskim rezom, vodenjak možda neće puknuti sve do operacije.

Veoma rijetko vodenjak ne pukne ni tokom porođaja pa se dijete rodi zatvoreno u plodnoj vrećici.

Šta se može dogoditi kad vam pukne vodenjak?

Voda bi mogla naglo iscuriti ili samo pomalo. Može se čak činiti da ste se pomokrili. Ta voda, odnosno amniotska tečnost, može izgledati pomalo poput mokraće, a to je zato što je u njega umiješan i urin vaše bebe. Voda može sadržavati i malo krvi. Ne brinite – malo krvi je normalno. Kontrakcije mogu tada početi ili postati intenzivnije.

Šta ako mi vodenjak pukne mnogo prije?

Vodenjak može puknuti i prije nego što ste imali ijednu kontrakciju ili bilo koji drugi znak porođaja. To se naziva preranim puknućem membrane. Moguće je da vam vodenjak prerano pukne, odnosno prije 37. sedmice trudnoće i to se naziva prijevremeni porođaj.

Rizici od prijevremenog porođaja:

– Ukoliko imate premalo kilograma i i lošu ishranu

– Ukoliko pušite ili koristite drogu tokom trudnoće

– Nosite blizance ili više beba

– Imate previše amnionske tečnosti

– Imate vaginalno krvarenje u drugom i trećem tromjesečju

– Imate upalu ili infekciju u maternici (intraamniotska infekcija)

– Imate skraćenu cervikalnu dužinu

– Ako ste već rađali prijevremeno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad