Kako se najmlađi nose sa koronom

Majka i dijete 08. dec. 202018:14 > 21:33
Podijeli:
N1

Korona je promijenila svijet. U svaku sferu društva unijela je nešto novo. Od onih najmlađih do najstarijeg svi osjećaju direktne ili indirektne posljedice. Iako se možda čini da su djeca najmanje pogođena novonastalom situacijom, najmlađi ipak čeznu za vremenom kada su bez imalo straha uživali u igri sa svojim vršnjacima.

Vesela dječija graja, osmijeh i igra iza zidova ovog vrtića. “Novo normalno” koje je korona donijela sa sobom nametnula je i pravila za sve pa tako i za najmlađe. Pravila koja obilježavaju vrijeme njihovog odrastanja i djetinjstvo uobličavaju u ruhu straha od zaraze i bolesti.

“Roditelji ne ulaze u objekat, odgajatelji preuzimaju djecu na vratima, mjeri se temperatura i potpisuje se obavezna izjava da nemaju zdravstvenih tegoba djeca , da nema neko u porodici zdravstvenih tegoba”, pojašnjava Ermina Halilović, odgajateljica.

Teškoće ipak postoje u načinu odvijanja odgojno-obrazovnog procesa. U dijelu predstavljanja profesija, posjete ustanovama svedene su na minimum, pa se prijašnji obilasci zamjenjuju dolaskom ekipa pred vrtić. Unutra nikako, jer tako nalažu epidemiološke mjere. Danas je na redu poštar i novinar-snimatelj.

“Dolazila nam je policija, vatrogasci, doktori… (N1: A šta smo mi?) Voditelj, odnosno novinari”.

I naravno uslijedilo je mnoštvo pitanja i mnoštvo odgovora, jer, činilo se, ni sa jednim nisu bili potpuno zadovoljni. Oduševljenje kamerom i snimateljskim poslom nisu krili… Njihovu graju i osmijehe smo čuli, ali nažalost ne i vidjeli.

“(N1: Šta imaš na licu?) Masku (N1: Zbog čega?) Zbog COVID-19”, kaže Said Muhović.

“Mora se svugdje nositi maska zato da se ne bi zarazili”, priča Almin Durmo.

“(N1: Šta su ti kazali šta je korona?) Korona je virus što nam nigdje ne da da idemo bez maske. Učiteljice u vrtiću nose masku, a mi samo napolju”, dodaje Hana Lokvančić.

“Naravno jako se puno priča i u porodicama, djeca su baš edukativna što se tiče COVID-19, što je na neku ruku i žalosno, ali i dobro jer je pojačana lična higijena i djece i uposlenika i prostorija”, zaključuje Halilović.

Prije nego smo napustili vrtić Radost i vratili se sumornoj svakodnevnici mališani su nam uputili poruku ohrabrujući nas da i dalje hrabro, profesionalno i odgovorno obavljamo svoj posao.

“Lijepo je biti novinar”, kazali su mališani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad