Djeca čije su majke pile mlijeko tokom dojenja, manje su sklona alergijama

Majka i dijete 06. jan 202120:36
Izvor: Shutterstock

Novo švedsko istraživanje pokazalo je da majke koje za vrijeme dojenja piju kravlje mlijeko pozitivno utiču na bebe smanjujući rizik od pojave alergija na hranu.

„Ovo je uvjerljiv prvi korak u definisanju potencijalne veze između majčine ishrane i rizika od alergija“, rekao je dr Piter Lio, docent dermatologije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta „Northwestern“ u Čikagu.

Lio, koji nije bio uključen u istraživanje, posao je nazvao „dobro izvedenim i temeljnim“, prenosi US News.

Tokom istraživanja istraživači su pitali više od 500 švedskih majki o njihovim prehrambenim navikama u 34. nedjelji trudnoće, mjesec dana nakon porođaja i ponovno četiri mjeseca kasnije.

Provjerili su majčin prijavljeni unos mlijeka i mlječnih proizvoda putem biomarkera u krvi i majčinom mlijeku, a ustanovljene alergije kod djece su potvrdili sa njihovim pedijatrima. Djeca su uglavnom bila alergična na jaja, mlijeko ili oboje.

„Otkrili smo da su majke zdravih jednogodišnjaka tokom dojenja konzumirale više kravljeg mlijeka od majki alergičnih jednogodišnjaka“ rekla je koautorka istraživanja Mia Stravik, doktorant na odsjeku za nauku o hrani sa Tehnološkog Univerziteta u Geteborgu.

„Iako postoji jasna povezanost, ne tvrdimo da bi pijenje kravljeg mlijeka bio opšti lijek za alergije na hranu“, rekla je u saopštenju.

Zaključci istraživanja su potvrđeni i nakon što su uzeti u obzir drugi faktori koji povećavaju rizik od alergija kao i genetika majki. Jedna od teorija je da mlijeko u majčinoj ishrani sadrži supstance koje stimulišu dječiji imunološki sistem.

Druga mogućnost da veći unos zasićenih masnoća u mlijeku može prirodno dovesti do potrošnje manje polinezasićenih masti.

Djeca čije majke su tokom dojenja konzumirale više voća, pogotovo bobičastog, su u većem procentu dobila ekcem do prvog rođendana,  navedeno je u istraživanju.

Ekcem, koji se naziva i atopijski dermatitis, hronično je stanje kože koje karakteriše svrab i upala. Ova saznanja nisu potvrđena biomarkerima i još ih treba provjeriti.

Istraživanje i dalje traje, a naučnici namjeravaju ponovo da se jave majkama koje su učestvovale u istraživanju kad im djeca napune četiri godine sa novim upitnicima.

Doktor Piter Lio upozorava buduće majke da nije još potvrđeno da samo ispijanje mlijeka može da smanji rizik od pojave alergija, već da se ti podaci moraju ponovo provjeriti, idealno bi bilo u mnogo većem opsegu.

Dr Brus Lanser, dečiji alergolog iz Nacionalnog jevrejskog zdravstvenog centra u Denveru, upozorio je da se ne bi smjelo previše oslanjati na ove pronalaske jer „podaci o ishrani majki tokom trudnoće i dojenja su već duže vrijeme oprečni, svako istraživanje pokaže nešto drugo“. Dodaje da postoji niz potencijalnih faktora koji mogu da spriječe alergije, ali i da ih pojačaju.

Ovo je svakako važno saznanje, na kome još treba da se radi.

Komentari

Vaš komentar