Kako umiriti ljuto dijete u sekundi?

Majka i dijete 18. sep. 202122:11
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Jedna od vodećih australijskih stručnjakinja za roditeljstvo Megi Dent kaže da bi roditelji ljutito dijete, koje ima izlive bijesa, trebalo da umire jednostavnim pitanjem.

Ona smatra da bi na taj način roditelji mogli da umire dijete veoma brzo. Kako kaže, dijete će se tako fokusirati na vas, a ne na ono zbog čega je bijesno.

„Dobri primjeri pitanja su: „Da li je to bio auto tvog tate?“; “ Da li želiš nešto da popiješ?“ ili neka druga pitanja koja bi mogla da zaokupe pažnju deteta.

„Pitanja koja skreću pažnju djeteta sa onoga što ga ljuti mogu da mu pomogne da misli o nečemu drugom“, napisala je.

Iako dio roditelja smatra da je ideja dobra, drugi se uopšte ne slažu.

„Dijete bi trebalo da osjeti emociju i procesuira je“, ili „Možete djetetu dopustiti da nauči da su ljutnja i tuga emocije kojih ne bi trebalo da se boji“, smatraju roditelji.

Ometanje je prema nekim stručnjacima jednostavna strategija koja je dobra u situacijama u kojima ponašanje može da predstavlja problem.

„Isticanje nečeg zanimljivog, nova igra ili grimase su izvrstan način da odvratite djeci pažnju kad postanu nervozna ili imaju poteškoća u odnosu sa drugima“, navodi Udruženje „Raising Children“, prenosi Index.hr.

Dobre tehnike odvraćanja pažnje uključuju davanje djeci nove igračke, promjenu igre ili prostora u kom borave. Također, možete da promijenite aktivnost koju radite ili da počnete da pjevušite pjesmu da biste im odvratili pažnju, savjetuje „Raising Children“.

Međutim, u nekim slučajevima ova metoda ne djeluje. To se obično događa kad je dijete previše uznemireno da bi se smirilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar