Savjeti pedijatrice: Kako zaštititi djecu od sunca

Majka i dijete 12. jul. 202111:13 > 11:34
Podijeli:
Izvor: N1

Pedijatrica Amra Junuzović-Kaljić savjetuje kako djecu sačuvati od sunca.

Junuzović-Kaljić ističe da se djeca vulnerabilna kategorija, te da zavise od roditelja.

“Nije preporučljivo izlaziti sa malom djecom na ekstremne temeprature. Što je dijete manje, to je osjetljivije. Njihova karakteristika je velika tjelesna površina, a mala masa, te imaju visoku osjetljivost na stepen hidracije”, kazala je.

U vrijeme godišnjih odmora i boravka na moru, pedijatrica smatra da roditelji moraju postaviti pravila i ograničiti boravak na plaži i kupanje.

“Da u najtoplijem periodu nisu na plaži, da nisu direktno izložena suncu. Djecu ispod jedne godine ne treba direktno izlagati sunce nikako. Uvijek se preporučuje da se na plažu ide rano ujutro do 10 sati, te popodne iz 16-17 sati, vodeći računa kolika je temepratura”, pojasnila je.

Dalje ističe važnost pokrivanja glave i tijela.

Zaštiti glavu šeširom, nositi bijelu pamučnu odjeću, te koristiti kreme za zaštitnim faktorom. Svakodnevno svjedočimo koliko je UV index visok i da i malo izlaganja može dovesti do opekotina”, kazala je.

Pedijatrica podsjeća da nije samo direktno izlaganje sunca problem.

“Treba misliti i na indirektnu insolaciju. Znate da i sjedeći u hladu možemo dobiti tamnu boju”, dodala je.

Dala je i preporuku za korištenje kreme sa zaštitnim faktorom.

Djecu treba zaštiti faktorom iznad 30. Postoje prilagođeni preparati koji su primjereni za nježnu dječiju kožu. Dječija koža je 4 do 5 puta tanja od odrasle osobe”, kazala je.

Kada je u pitanju korištenje klima uređaja u prostoriji i automobilom u kojima su djeca, Junuzović-Kaljić kaže da razlika u temepraturi ne bi trebala biti od veća od 5 stepeni.

“Opasno je da strujanje klime bude usmjereno prema djetetu, treba biti indirektno, i da je temperatura prilagođena djetetu, da nije više od pet stepeni. Izlazak iz temperature od 21 na 35 stepena, to je veliki rizik”, istakla je.

Savjetuje roditelje da povećaju unos tečnosti djeci tokom vrućih perioda.

“Najzdravije piće je voda. Mogu biti i razblaženi voćni sokovi, ohlađen čaj… Djeca su jako osjetljiva”, poručuje pedijatrica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar