Sedam pitanja koja možete postaviti djeci kako biste produbili odnos

Majka i dijete 16. jun. 202115:43
Podijeli:
Izvor: Pexels

Svaki roditelj želi uspostaviti konekciju sa svojim djetetom, kako bi mogli razgovarati o svemu, ali nekima teško polazi za rukom da ostvare takvu vezu.

Iz tog razloga majke koriste vrijeme pred spavanje kao savršenu priliku za interakciju sa svojom djecom na dubljoj razini, piše the BrightSide.

U nastavku je nekoliko “učinkovitih” pitanja, koje majke koriste kako bi se povezale s djecom pred spavanje:

1. Koji dio dana ti je bio najljepši?

Postavljanjem ovog pitanja vaše dijete će proživjeti osjećaje koje ih obuzmu dok razmišljaju o svom omiljenom dijelu dana, pobudit će radosne osjećaje i pružiti priliku da još jednom prođu kroz njih pred san.

2. Ko je najljubaznija osoba koju poznaješ i zašto?

Poticanje djece da pred spavanje razmišljaju o dobroti će stvoriti naviku da traže lijepo u ljudima. A namjerno traženje lijepog će omogućiti vašoj djeci da bude svjesno svog potencijala da i oni budu ljubazni.

3. Koji dio dana ti je bio najgori?

Razgovor o lošim momentima tokom dana će stvoriti odnos povjerenja između vas i vaše djece, omogućit će im da izraze osjećaje, čak i o onim stvarima o kojima ne bi željeli razgovarati.

4. Zbog čega si se danas osjećao/la sigurno a zbog čega nisi?

Razgovor o stvarima zbog kojih se vaše dijete osjeća sigurno pomoći će u izgradnji samopoštivanja i samopouzdanja. Također, razgovor o stvarima zbog kojih se nisu osjećali sigurno potaknut će vašu djecu da dođu vama i otvore se o sličnim stvarima u budućnosti.

5. Imaš li nekih pitanja o ovom danu?

Dok su mali, djeca postavljaju jako puno pitanja. Ohrabrujući ih da dijele bilo kakvo pitanje ili nesigurnost o određenom događaju pomoći će vam da izgradite odnos sa više povjerenja. Prakticiranje ove navike omogućuje izgradnju “sigurnog prostora” jer će opet doći vama s bilo kakvim pitanjem koje budu imali.

6. Da li te nešto naljutilo danas?

Vaše se dijete možda bori s nečim što ga ljuti, ali možda to nećete saznati ako ga ne pitate direktno. Zato, traženje da budu otvoreni oko stvari koje ih čine bijesnima pomoći će im da nauče kako izražavati osjećaje u ranoj dobi.

7. Šta je najljepše što si danas učinio/la za nekog?

Čak I ako nisu napravili ništa lijepo taj dan, ponavljanje ovog pitanja prije spavanja će potaknuti djecu da ubuduće učine nešto lijepo I podijele to s vama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Komentari

Vaš komentar