Trudnoća u doba pandemije: Može li COVID preći na bebu i da li dojiti

Majka i dijete 25. jun. 202115:50
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Mnoge trudnice imaju dosta neodumica u vezi sa koronavirusom i time da li se ovaj virus može prenijeti na bebu tokom trudnoće ili poroda, kao i pitanja o prenosu COVID-a na bebu tokom dojenja.

Specijalizirani onilne časopis Healthline donosi odgovore na ova pitanja.

Može li se korona virus prenijeti na bebu tokom trudnoće ili poroda?

Sudeći prema trudnicama koje su se porodile dok su bile zaražene ovim virusom, odgovor je da je malo vjerovatno ili da nema konkretnih dokaza da se takvo nešto može desiti.

COVID-19 je bolest koja se uglavnom prenosi s osobe na osobu kapljično (kašalj, kihanje), a vaša beba može biti izložena tome tek nakon rođenja.

U jednoj manjoj studiji u kojoj je promatrano devet Kineskinja zaraženih novim korona virusom u zadnjem tromjesečju trudnoće, virus se nije pojavio u uzorcima uzetim iz njihove amnionske tekućine ili krvi iz pupčane vrpce ili u brisu iz grla novorođenčadi.

Međutim, jedna veća studija je pokazala kako je troje novorođenih beba od majke pozitivne na korona virus bilo također pozitivno na virus. Ostalih 30 beba je bilo negativno na virus, a stručnjaci nisu sigurni da li su bebe bile zaražene već u maternici ili su ga dobile netom nakon poroda.

Može li se korona virus prenijeti dojenjem?

Iz nekoliko studija koje su rađene s dojiljama zaraženima korona virusom čini se da je odgovor negativan. Međutim, stručnjaci kažu kako je potrebno sprovesti više istraživanja prije nego se definitivno zaključi kako rizik ne postoji.

Ako se ipak odlučite na dojenje, obratite pažnju na slijedeće:

– nosite masku na licu dok dojite

– temeljito operite ruke prije dodirivanja bebe

– temeljito operite ruke prije rukovanja pumpicom ili bočicom

– razmislite o tome da vam neko pomogne da bebi da bočicu s mlijekom koje ste prethodno izdojili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar