Uspavanke za bebe: Što se kod mališana točno događa kada ih slušaju?

Majka i dijete 01. apr. 202115:37
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Djeca trebaju više sna od odraslih jer još uvijek rastu, a san im dodatno pomaže da se pravilno razvijaju.

Upravo zato je važno da dijete ima određenu rutinu spavanja, ali i da zaspi što brže, a u tome mogu pomoći uspavanke za bebe. Uspavanke će umiriti dijete, a nije važno na kojem jeziku se pjevaju, dok god ih pjeva poznata osoba prije spavanja.

Kako bebe spavaju?

Bebe, baš kao i odrasli imaju više faza sna. Prvo nastupa laki san, zatim duboki san i na kraju ponovno laki san te potom slijedi buđenje. Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije bebe do tri mjeseca spavaju između 14 i 17 sati, bebe od četiri do jedanaest mjeseci spavaju između 12 i 16 sati, dok djeca od godinu dana spavaju između 11 i 14 sati.

Važno je da bebe zaspu smireno, uvijek u isto vrijeme kako bi se naspavale, a u tome važnu ulogu imaju i uspavanke.

Zašto su uspavanke toliko dobre?

Uspavanke su odlične za bebe jer ih smiruju. Bebe reagiraju na samu pjesmu, bez obzira što im nije poznata melodija ili jezik na kojem se pjeva. Važno je samo da se radi o uspavankama, ali i da ih pjeva njima draga osoba. Upravo je to dokazalo i istraživanje Harvard Music Laba, gdje su proučavali kako djeca reagiraju na različite pjesme prije spavanja, a otkrili su kako najbolje reagiraju upravo na zvuk uspavanki.

Uspavanke usporavaju rad srca djeteta, što utječe na mirnije i duboko disanje te ih dodatno smiruje. Uspavanke su odlične jer se njihova melodija ponavlja, polagana je i opuštajuća, a to onda i umiruje bebe. Dodatna prednost je ako uspavanku pjevaju roditelji ili poznate osobe na čiji je glas beba navikla i zbog čega se osjeća sigurno.

Osim što će uspavanka umiriti bebu, umirit će i osobu koja je pjeva.

Dakle uspavanke su odlične iz više razloga:

• smiruju bebe
• povezuju osobu koja pjeva uspavanke i bebu
• smanjuje se razina stresa kod beba i kod osobe koje pjeva
• produbljuje disanje bebe
• omogućava bolji san

Koju uspavanku pjevati?

Ako se ne sjećate tekstove uspavanki, možete i izmisliti svoje riječi ili samo mrmljati melodiju. Na internetu postoji veliki izbor uspavanki koje možete naučiti, a potom i pjevati bebi. Ne zaboravite samo da je važno da beba čuje vaš glas, pri čemu nisu bitne riječi.

Ipak, bebe će bolje reagirati na uspavanku koja im je poznata pa probajte uvijek pjevati iste.

Kako poboljšati spavanje bebe?

Ako beba bez obzira na uspavanke ne može zaspati, probajte i s pričanjem priča. Jednako tako je važno barem 30 minuta prije spavanja ugasiti sve ekrane i zamračiti prostor gdje dijete spava. Smanjite zvukove u drugim prostorijama, ali i temperaturu sobe. Pazite da djetetu nije ni prevruće, ali ni prehladno. I na kraju, ne zaboravite na uspavanke.

Dakle, uspavanke za bebe bi trebale biti dio rutine spavanja kako bi se dijete smirilo i opustilo, ali i povezalo s bliskom osobom koja joj pjeva uspavanku. Pokazalo se kako jezik uspavanke ne igra ulogu, dok se radi o prepoznatljivoj, laganoj melodiji. Također, uspavanka će pozitivno utjecati i na osobu koja je pjeva jer će je smiriti i opustiti.

Komentari

Vaš komentar