Gledajte specijal N1: Izborna kampanja počinje – jesmo li spremni na sve?

N1 Specijal 31. avg 202218:20
Izvor: N1

Opći izbori u Bosni i Hercegovini zakazani su za 2. oktobar, te u skladu sa zakonom izborna kampanja, odnosno, period kada je dozvoljeno plaćanje političkog sadržaja i neposredno obraćanje biračima, počinje u petak, 2. septembra i trajat će sve do 24 sata uoči izbora, kada počinje izborna tišina.

Prema ocjenama posmatrača i analitičara slijedi žestoka i intenzivna kampanja, u kojoj pojedini borci za glasove neće birati sredstva kako bi došli do konačnog cilja. Javne površine bit će preplavljene plakatima lica koja nam se smiješe, uz poruke kojima se obećavaju boljitak i promjene.

90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija na različite načine pokušat će doprijeti do ukupno 3.368.666 potencijalnih birača. I dok su oni koje biramo spremni na skoro sve, jesmo li mi spremni odabrati prave?

Uoči samog početka izborne kampanje na N1 televiziji pratite specijalnu emisiju u kojoj naši sagovornici pojašnjavaju kako se snaći u kakofoniji koja slijedi, u mnoštvu političkih subjekata sličnih poruka i motiva, kako razlikovati lažna od iskrenih obećanja, kako pravilno pristupiti programima koje stranke nude, te kako i sami možemo učestvovati u sprečavanju manipulacija, krađa i prevara. Pojašnjavamo i potencijalne tehničke nejasnoće s kojima bi se birači mogli susresti tokom izbornog dana.

Sa nama u studiju su Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH), Vanja Bjelica Prutina, članica komisije, Lejla Bičakčić, direktorica Centra za istraživačko novinarsto i Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije za poštene i slobodne izbore “Pod lupom”. U Banjaluci ćemo pozdraviti Ivanu Korajlić, direktoricu Transparency International u BiH.

U četvrtak, 1. septembra u 20:00 sati pozdravit će vas Emela Burdžović Slipičević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar