Toyota predstavila "inteligentni" sonar za parkiranje

Nauka 25. nov 201409:52 > 10:22
Podijeli:
Izvor: EPA

Korporacija Toyota motor predstvila je unapređenu tehnologiju inteligentnog sonara, koji služi za sprečavanje ili ublažavanje sudara tokom parkiranja ili kretanja.

Novi sistem ima više senzora i može da detektuje objekte koji se nalaze dalje, jer skenira prostor šire i dublje, a poboljšana je logička kontrola kako bi se spriječio ili ublažio sudar sa susjednim vozilima ili preprekama, čak i kada nije riječ o zamjeni papučica, već i tokom vožnje malim brzinama na parkinzima ili prilikom izlaska sa parkinga.

Sonar za pomoć pri parkiranju sada koristi ICS sistem kako bi pomoću automatskog kočenja spriječio ili ublažio sudar. Pored toga, nova podrška za skretanje automatski kontroliše upravljač na tesnim parking mjestima, gdje je potrebno višestruko pomijeranje vozila naprijed i nazad.

Druga poluautomatska funkcija pomaže prilikom izlaska sa paralelnih parking mjesta gdje je malo prostora ispred i iza vozila.

Pored toga, dodat je nov način pregleda na ekranu sa panoramskim pogledom, koji vozačima omogućava da lakše vide okolinu prije nego što započnu vožnju.

Pritiskom na dugme vozač prebacuje između prikaza iz ptičje perspektive i “providnog” prikaza, koji vozaču omogućava da vidi okruženje vozila kao da je samo vozilo providno.

U poređenju sa prikazom iz ptičje perspektive, “providni” prikaz omogućava lakše uočavanje prepreka, jer su jasnije prikazane na ekranu. Toyota planira da ugradi ovu tehnolgiju u modele čije je predstavljanje zakazano za 2015. godinu.

Ova poboljšanja za pomoć pri parkiranju povećavaju sigurnost na parkinzima, gdje se događa otprilike 30 posto nesreća sa materijalnom štetom, navodi se u saopštenju Toyote.