Obnavlja se popularni servis Megaupload

Nauka 11. jul. 201616:35 > 18:03
Podijeli:
Izvor: Marty Melville / AFP

Kim Dotcom planira da obnovi sajt "Megaupload" u januaru 2017. Originalni sajt za dijeljenje sadržaja pokazao se kao enormno popularan i procijenjuje se da je dnevno imao 50 miliona korisnika na vrhuncu.

Ugašen je 2012. nakon optužbi od vlasti SAD-a da je korišten za pirateriju.

Novi servis će obnoviti sve naloge svih bivših korisnika na “Megauploadu”.

Planovi o obnovi objavljeni su u seriji tvitova Kima Dotcoma koji sada živi na Novom Zelandu. On kaže da bi sajt trebalo da startuje 20. januara, na petu godinu od kada je policija upala u njegovu kuću istražujući „ogromnu“ količinu ilegalnog materijala dostupnog na “Megauploadu”.

Tvitovi sugerišu da će novi servis “Megaupload” koristiti virtualnu valutu bitkoin, ali nije jasno da li će se koristiti kao platežno sredstvo ili kao način da se prati šta ljudi dijele preko servisa.

Takođe, nije jasno kako će nalozi s originalnog servisa biti obnovljeni. Dotcom kaže da će biti poslat mail svim korisnicima s informacijom da je servis spreman i da mogu da mu se pridruže.

Prema Dotcomovim riječima, nova verzija će dati korisnicima 100 GB slobodnog prostora, neće imati ograničenja u brzini prenosa podataka, omogućit će korisnicima da sinhronizuju nalog na svim svojim uređajima.

U godinama nakon ukidanja Megauplouda, gospodin Dotcom je pokrenuo odvojeni servis za dijeljenje sadržaja zvani Mega. Dao je ostavku na mjesto u upravnom odboru servisa 2013, javlja BBC.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.