Velika bijela ajkula bi uskoro mogla izumrijeti

Nauka 21. jul. 201615:54 > 15:59
Podijeli:
Izvor: Reuters

Nova studija koja je obavljena u srijedu, pokazala je da bi južnoafrička velika bijela ajkula mogla izumrijeti zbog ljudskog uplitanja, zagađenja okeana kao i zbog ograničenog gena.

Postoji 350 do 520 velikih bijelih ajkula kod južnoafričke obale, 50 % manje nego što se mislilo, prema šestogodišnjim studijama provedenim u Gansbaai.

Broj južnoafričkih ajkula se smanjuje iz generacije u generaciju što može biti jako loše za njihov opstanak“, kaže Sara Andreotti, lider istraživanja i biolog na Univerzitetu u Stellenboschu.

Mnogi naučnici kažu da još uvijek postoje hiljade bijelih ajkula na obalama Australije, Kanade i na istočnoj obali SAD.

Veliki broj turista putuje u Južnu Afriku kako bi vidjeli predatora podvodnog kaveza.

Mreže koje služe za zaštitu plivača i surfera su na Durban obali ubile više od 1000 bijelih ajkula u posljednjih 30 godina do 2008 godine, dok je lovom i zagađenjem ubijen veliki broj vrsta koje svoje porijeklo vuku još prije 14 miliona godina.

Južnoafričke bijele ajkule imaju najmanje genetske razlike od svih drugih bijelih ajkula, što uveliko otežava njihovo uzgajanje.
Postoje samo 333 bijele ajkule koje se mogu uzgajati u južnoafričkim vodama.

Mi smo već u situaciji u kojoj je naš broj uzgajivača ispod minimalne razine, koja je potrebna za opstanak populacije“, Andreotti prenosi novinarima.

Gubitak velikog broja bijelih ajkula, koje nemaju prirodnih predatora, može imati negativan efekat na ekologiju okeana.

Južna Afrika je pomogla očuvanju pionira velike bijele ajkule. 1991. godine je sa SAD i Australijom, predatora proglasila zaštićenom vrstom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.