Posljednji video rekorder bit će proizveden ovog mjeseca

Nauka 22. jul. 201610:28 > 11:51
Podijeli:
Izvor: Wikipedia/Groink

Kompanija Funai Electric, posljednji proizvođač video rekordera, objavio je da će ovog mjeseca proizvesti posljednji komad ovog uređaja, nakon čega on "odlazi u historiju".

Posljednjih 50 godina, video rekorderi su postali “obavezni član” mnogih domaćinstava, ali sa pojavom računara i brzog interneta, njihova popularnost je daleko opala.

Japanska firma Funai je počela da proizvodi video rekordere 1983. godine i u jednom trenutku je prodavala čak 15 miliona uređaja godišnje. Pojavom novih tehnologija, kasete su zamijenjene DVD-om, Blu-rayjom, a sada i “striming servisom”.

Prošle godine ova kompanija je prodala 750.000 uređaja, nakon čega je utvrdila da postaje sve teže da se nađu dijelovi za pravljenje video rekordera.

VCR ili video rekorderi su nastali tokom šesdesetih godina prošlog vijeka. Postaju sve popularniji kada Sony uspjeva da napravi model koji je bio relativno jeftin, odnosno pristupačan običnim građanima.

1984. godine Vrhovni sud SAD-a je utvrdio da nije kršenje autorskih prava ukoliko se snima program ili film koji se emituje na televiziji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.