DNK može preživjeti temperature od 1.000 stepeni Celzija

Nauka 27. nov 201411:31 > 13:13
Izvor: morgueFile

Naučnici koji su poslali u svemir mali dio DNK na vanjskom kućištu rakete otkrili su da može preživjeti temperature veće od hiljadu stepeni Celzija, objavilo je švicarski Univerzitet u Zuerichu na svojim internetskim stranicama.

Istraživanje švicarskih naučnici pokazalo je da DNK može preživjeti ponovni ulazak u atmosferu, što otvara mogućnost za dolazak molekula izvanzemaljskog života iz svemira na Zemlju.

To otkriće bilo je potpuno iznenađenje za naučnike. Unatoč ogromnim temperaturama koje su dosezale i više od 1.000 stepeni Celzija tokom kratkog leta u suborbitalni prostor oko Zemlje i natrag, većina uzorka DNK ostala je netaknuta.

“Bili smo u potpunosti iznenađeni kada smo otkrili da je ostalo toliko netaknutog i funkcionalno aktivnog uzorka DNK”, izjavila je dr. Cora Thiel, jedna od naučnica sa Univerziteta u Zuerichu.

Njezin kolega sa istog Univerziteta, profesor Oliver Ullrich, rekao je da “ova studija pruža eksperimentalne dokaze da je genetska informacija DNK sposobna preživjeti ekstremne uvjete u svemiru i ponovni ulazak u zemljinu atmosferu”.

Misija TEXUS-49 lansirana je iz evropske baze Esrange u Kiruni na sjeveru Švedske i njezina prvobitna svrha bila je proučiti utjecaj gravitacije na gene ljudskih stanica unutar rakete.

Međutim, naučnici su odlučili također testirati učinke svemirskog putovanja na DNK koju su stavili na tri mjesta na vanjskom kućištu rakete.

“Rezultati pokazuju da unatoč svim mjerama opreza svemirski brodovi mogu prenijeti zemaljski DNK na svoja mjesta slijetanja i to moramo imati pod kontrolom kada budemo tražili izvanzemaljske oblike života”, rekao je Ullrich.