Kako će svijet u kojem živimo izgledati za 500 godina

Nauka 10. okt. 201610:43 > 10:46
Podijeli:
Izvor: Reuters/ AFP/ Anadolija

Popularni američki astrofizičar Neil deGrasse Tyson otkrio je za magazin Business Insider kako bi svijet mogao da izgleda za 500 godina.

Ako stanovništvo bude nastavilo da raste onom stopom kojom to čini sada, za 500 godina na Zemlji će biti mjesta tek toliko da svi mogu da stanu jedni pored drugih. To, očigledno, nije ona budućnost koju želimo, što znači da ćemo morati da teraformiramo Mars i preselimo se tamo, ili naučimo kako da kontrolišemo rast populacije”, rekao je Tyson.

On je takođe objasnio da može da se dogodi da čovječanstvo počne da gradi i naseljava sve više građevinske konstrukcije, kao i one koje sve dublje zalaze ispod površine tla. Te dvije vrste konstrukcija bi se međusobno presjecale, prije vertikalno nego horizontalno.

Ukoliko se do tada ne dogode neke bitne promjene, i ne shvatamo da zahvaljujući tehnologiji imamo šanse za opstanak, nećemo doživjeti taj dan”, upozorio je naučnik.

“Na samrti ću najviše žaliti za time što nisam živio duže i vidio sve one izume koji će se tek pojaviti. Volim što mogu da eksperimentišem i budem dio genijalnosti ljudske rase”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.