Kako je hirurg jednom operacijom ubio tri čovjeka

Nauka 27. okt. 201620:39 > 20:56
Podijeli:
Izvor: Robert Liston

Robert Liston je bio ugledan hirurg koji značajno doprinio medicini kao nauci. A onda je došao toliko loš dan da je ekspresno ušao u legende medicinske zajednice. Nažalost, ne po dobrom.

Škotski hirurg koji je radio širom Velike Britanije poštovanje u struci je zaradio vještinom amputacije, prije nego je anestezija ušla u širu upotrebu.Za rezanje dijelova tijela na neuspavanom pacijentu bili su potrebni snažni živci i jak želudac. Kraće operacije obično su značile manje patnje za pacijente i veće šanse za preživljavanje. Hirurg Liston je bio u stanju amputirati nogu za dvije minute. Majstor svog zanata.

Dok je Liston ‘rezao’ pacijent je davao sve od sebe da podnese enormno velike bolove uz pomoć Listonovih asistenata čiji je posao bio da čvrsto drži pacijenta koji vrišti. Zbog svih okolnosti znalo se dogoditi i da hirurzi u to vrijeme amputiraju više nego što je trebalo.

Legenda kaže da je jednog dana Liston radio na amputaciji noge, a zatim je sve krenulo po zlu.

Amputirajući nogu jednom pacijentu, Škot je nenamjerno odsjekao prste svom pomoćniku. Izreka ‘uvijek može gore’ pokazala se tačno na Listonom asistentu koji je ubrzo nakon što je ustao bez prstiju i preminuo. Razlog? Pacijent je bio zaražen sepsom, a na nožu koji je odsjekao asistentove prste je bilo njegove krvi. U roku od nekoliko dana obojica su umrla.

Da je ugledni hirurg Robert Litson jedini u historiji izvršio jednu operaciju sa stopom smrtnosti od 300 posto dokaz je podatak da je za vrijeme operacije preminula i treća osoba. Bio je to stariji doktor koji je posmatrao Listonov poduhvat.

Naime, kada je Liston odsjekao pomoćnikove prste, nožem je zarezao i doktorov kaput. Vidjevši krv na svojoj odjeći toliko se prepao da je doživio srčani udar te preminuo. Ispostavilo se da to nije bila njegova krv, jer ga Liston nije ni zarezao oštricom noža, već pomiješana krv pacijenta i pomoćnika.

Ovaj nesretni slučaj se dogodio 1847. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.