Dolazi kraj pametnim telefonima kakve znamo danas

Nauka 04. nov 201616:38 > 05. nov 2016 09:38
Podijeli:
Izvor: Reuters/Fabrizio Bensch

Prema najavama kompanija koje proizvode pametne telefone - čini se da je došao kraj standardnim smartphoneima, koje znamo već duži niz godina.

Mi Mix je Xiaomijev koncept sa 6,4-inčnim ekranom čime je pokrivenost prednje površine 91.3 posto. Koncepata sličnih ovome smo vidjeli mnogo, ali oni su ostajali koncepti.

Sprema se revolucija kod proizvođača pametnih telefona, a novina se sastoji u tome da će kompletan prednji dio telefona zapravo bit display, bez dizajniranih okvirova.

iPhone 8, Samsung Galaxy 8, i slični modeli trebali bi više od 90 posto prednje strane biti pokriveni displayom, a svi dizajni su ‘ukraedeni’ od pomenutog Xiaomija Mi Mix, koji nikada nije završio u serijskoj proizvodnji.

Xiaomi je pokazao da se senzori i ostale komponente koje smo na smartfonima navikli vidjeti iznad ekrana, mogu smjestiti ispod njega, što znači da će i ostali proizvođači uskoro dodatno poraditi na sličnoj implementaciji.

Izvor : Balkan Android

Upravo zato bismo uskoro mogli svjedočiti novoj utrci u povećanju ekrana, ali ne i ukupnih gabarita kućišta, dakle proizvođači će se vjerojatno takmičiti u povećanju postotka pokrivenosti uređaja ekranom. S obzirom da se senzori i zvučnici mogu ugraditi i ispod njega, uskoro možemo očekivati i uređaj koji će zapravo biti jedan veliki ekran.

Nadamo se samo da će ovo povećanje odnosa biti popraćeno i povećanjem kvalitete ekrana. Takođe, ovo je područje u kojem bi se tehnologija savijanja, o kojoj se priča već godinama, itekako mogla primijeniti, ali ne zbog savijanja samog, već vrste materijala od kojeg su izrađeni.

Naime, Plastic OLED bi kod ovakvih uređaja svakako bio bolji izbor, prenosi Balkan Android.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.