Izrael uspješno uzgojio ljudsko koštano tkivo

Nauka 06. dec 201621:53 > 21:57
Podijeli:
Izvor: Reuters

Izraelska biomedicinska kompanija saopštila je da je uspješno uzgojila koštano tkivo u laboratoriji i presadila u tijela 11 pacijenata.

Izraelska kompanija “Bonus biogrup” uspješno je izvršila testiranja nakon što je izdvojila masne ćelije iz tijela 11 pacijenata i uspjela da napravi polutečne kosti koje se zovu “bonofil”.

Pacijenti nisu imali kost u vilici i uz pomoć ove tehnologije problem je riješen kod svih 11 osoba.

Trenutna medicina koristi tri načina za liječenje kostiju.

Prva metoda je da se kost sama zaliječi tako što se imobiliše, druga metoda je vađenje kosti i umetanje vještačke zamjene, a treća uzimanje drugih koštanih materijala sa drugih dijelova tijela pacijenta i prenos na dio koji se liječi.

Prvi način je spor i rizičan, dok su druga dva bolna i skupa.

Osnivač i direktor “Bonus biogrupe” Šaj Merecki tvrdi da je “bonofil” tehnološki savršen, kao i da je potrebna samo jedna injekcija da bi se usadio u tijelo pacijenta.

Takođe, nema ni rizika da će tijelo odbaciti ovaj materijal jer je sačunjen od pacijentovog DNK, a oporavak traje kraće nego kod drugih metoda, dodao je direktor.

Iako su mala država sa manje od devet miliona stanovnika, Izrael je jedna od svjetskih lidera u oblasti biomedicinske tehnologije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.