Popcorn Time može trajno naškoditi vašem računaru i podacima

Nauka 13. dec 201619:16 > 19:18
Podijeli:
Izvor: N1 info

Ransomware je štetan sadržaj koji je poznat po tome što zaključava korisnikov računar dok se ne plati otkup, odakle je i dobio ime Ransomware.

Naravno, po engleskoj riječi za otkupninu. Međutim, sada se pojavila nova verzija malicioznog softvera koja korisnicima omogućava da otključaju svoje fajlove sa računara samo ako zaraze druge korisnike ovim malwareom.

Ukoliko ne raširite virus, otkup morate platiti jedan Bitcoin ili 780 dolara.

Ova verzija poznata je pod imenom Popcorn Time, a korisničke fajlove zaključava pod enkripcijom AES-256. Kada korisnik raširi malware na dva dodatna korisnika, tek onda dobije ključ za enkripciju vlastitih fajlova.

Osobe koje stoje iza Popcorn Time ransomwarea tvrde da su iz Sirije, i da će novac od otkupnine vlastitih podataka iskoristiti za hranu, lijekove i sklonište onima kojima to najviše treba.

Inače, rok za plaćanje Popcorn Time otkupnine je sedam dana, a ukoliko ih ne otkupite, ili ne zarazite dodatna dva računara – biće enkriptovani za stalno.

Popcorn Time je inače trenutno najpopularniji besplatni online streaming servis za filmove i serije, ali i ime za trenutno najopasniji malware na internetu trenutno, presnosi Balkan Android. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.