Provjerite da li vam prisluškuju telefonske razgovore

Nauka 12. jan. 201710:35 > 10:39
Podijeli:
Izvor: Facebook | Lives of the others

Od kako je Edward Snowden postao najpoznatiji svjetski zviždač, kada je otkrio NSA-in skandal oko prisluškivanja miliona ljudi diljem svijeta, zavladala je neprestana panika među običnim korisnicima mobilne tehnologije, odnosno tehnologije uopće.

Provaliti u nečiji računar, e-mail, Facebook račun ili slično nije uopće teško, složit će se nešto bolji poznavatelji nula i jedinica, te programeri i hakeri koji svoj hljeb zarađuju na taj način.

Pretragom po YouTube-u i Googleu možete pronaći veliki broj klipova, tekstova i tutorijala kako da saznate da li vas neko prisluškuje odnosno pravi monitoring nad svim onim što vi radite u svoje slobodno ili poslovno vrijeme.

Istina je uvijek između: Ta pravila rade, ili nerade, u zavisnosti od stepena poznavanja funkcionisanja tehnologije. Jedan od tih načina je nekako najprovjereniji do sada, barem tako tvrde stručnjaci i istraživači koji su se bavili ovim problemom.

Ponavljamo, nakon Snowdena – paranoja sa prisluškivanjem je porasla, a nakon dokumentarca Citizenfour i holivudskog blokbastera Snowden, gdje je detaljno objašnjen princip nadgledanja građana svijeta, nivo stresa uzrokovanog sumnjom da vas neko prisluškuje kod “hipohondara” je došao do usijanja.

Virusi haraju Androidima, iOS-ovima i ostalim platformama. Kada isključujete telefon i primijetite da pozadinsko osvjetljenje dugo gori ili, jednostavno, telefon odbija da se isključi, moguće je da vas prisluškuju. Atipično ponašanje telefona uvijek je upozoravajuće iako opisani problemi mogu biti izazvani problemima sa hardverom ili softverom telefona.

Događa li se da se na telefonu iznenada upali pozadinsko osvjetljenje, ili se same od sebe postavljaju neke aplikacije, ili se uređaj sam isključuje? Čudno ponašanje može biti signal da neko daljinski kontroliše telefon. Ipak, imajte u vidu da identično ponašanje može biti posledica smetnji prilikom prenosa podataka.

Kada razgovarate, telefon koji se prisluškuje može “ispuštati zvukove”: nešto poput eha, električno pražnjenja, “klikova”… Doduše, ovo ne mora značiti da ste žrtva “špijuna” – možda se vaš sagovornik nalazi u gradskoj gužvi, gdje se svašta čuje.

Sve su to neke od opcija i znakova. Međutim. Provjerite narednih nekoliko koraka, koji mogu biti siguran pokazatelj da li je vaš telefon pod prismotrom.

1. Provjerite da li je vruć, iako je u džepu/torbi, odnosno ne koristite ga. Ukoliko je vruć – to znači da je podložan nekoj aktivnosti.

2. Ukucajte *#06# nakon čega će se pojaviti IMEI kod, koji nalikuje bar kodu.

3. Otvorite postavke telefona, potražite opciju status ili u pretragu u ukucajte IMEI. Ako su posljednje dvije cifre jednake kao u prethodnom kodu, to znači da vas ne prisluškuju.

Ako se brojevi razlikuju – to u teoriji znači da ste bili ili ste još uvijek “na obradi”.

Oprezu nikad kraja, ali sve je podložno preispitivanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.