Knjiga o forenzičkoj DNK analizi dobila prevod na naš jezik

Nauka 02. feb 201709:47 > 10:10
Podijeli:
Izvor: N1

"Forenzička DNA Analiza - interdisciplinarni pristup" knjiga je koju je prije tri godine priredilo pedeset vodećih svjetskih naučnika, a sada je dobila prevod i na hrvatskom jeziku i to zahvaljujući profesoru Draganu Primorcu i profesoru Damiru Marjanoviću, koji su bili gosti Novog dana.

Knjiga “Forenzička DNA Analiza – interdisciplinarni pristup” obrađuje sve relevantne teme iz područja forenzičke DNK analize i detaljno opisuje neke od najznačajnijih slučajeva u Americi, uključujući i “World Trade Center remains identification project”.

Ovo izdanje knjige na hrvatskom jeziku biće predstavljeno danas u zgradi Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Ideja za knjigu traje više od 15 godina i profesor Marjanović i ja smo razmišljali kako sve staviti na jedno mjesto i išli smo od čovjeka do čovjeka, uglavnom su to američki naučnici. To je jedna od najčitanijih knjiga iz DNK analize i Marjanović i ja smo napravili iskorak i na naš jezik smo je preveli i u ovom trenutku i Kinezi je prevode“, ispričao je Primorac.

Knjiga obrađuju sve relevantne teme iz područja forenzičke DNK analize a šta to konkretno znači Marjanović je rekao: “Svake godine morate da ‘apdejtirate’ knjige i pišete nove o ovoj temi. Prije nekoliko godina je forenzika bila egzotična na neki način. Mi imamo mnogo sreće da imamo stručnjaka u toj oblasti, ali nemamo bazu podataka. Sve normalne zemlje koje imaju baze podataka mogu imati predikciju o osobi, na primjer da li je plavokosa, koja joj je boja očiju, boja puti. Također, mi ne kopiramo filmove, oni kopiraju nas. Ono što vidite na CSI-u (Crime Scene Investigation) nije daleko od istine, a jedan od naših forenzičkih naučnika radi na toj seriji“.

Koliko je forenzika bitna za identifikaciju žrtava Primorac je istakao: “Jedna temeljna nit vodilja svim forenzičarima je istina. Mi smo ‘92. godine u Splitu imali ogromnih problema sa utvrđivanjem identiteta i zbog toga je ovaj cijeli region nažalost pozicionirao forenzičke znanosti i danas je suludo da modernu tehnologiju ne koristimo u rješavanju kriminala. Želim da naša djeca u cijeloj regiji rastu u miru, da ne moramo biti u strahu da li će neki pedofil koji je osuđen promijenitit mjesto boravka i činiti ta djela u Hrvatskoj ili BiH. Poznavajući DNK analizu i pomoću baze podataka, imali bismo njegov trag, i on bi već sljedećeg dana bio u zatvoru“.

Primorac je kazao kako saradnja postoji u cijeloj regiji i da je pitanje istine iznad svega.

Nama je žrtva i istina i temeljni cilj. Ne može Hrvatska biti sretna ako BiH nije ni politički ni znanstveno i obratno. Današnji susret Orepića i Mektića jedna je od najjačih poruka da je i vlast shvatila da je forenzika bitna u borbi protiv kriminala, a dvojica ministrara će danas biti na promociji knjige“, istakao je Primorac.

Marjanović je rekao kako napredujemo i u polju farmakogenetike i da će sukladno analizi nečijeg genoma liječiti oboljele.

A koliko je btina forenzika reći će vam činjenica da je dovoljno pet stanica sa vrha prsta da vas DNK profiliramo, a dokazaće vam i u kojem pravcu ide nauka“, rekao je Marjanović.

Primorac je najavio i veliki naučni događaj koji će se održati u Splitu, od 19. do 24. juna, i to u saradnji sa Mayo klinikom, a na skupu će pet Nobelovaca održati predavanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.