Naučnici “pronašli“ osmi kontinent?

Nauka 17. feb 201715:53 > 16:14
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Grupa naučnika pokrenula je incijativu da se Zelandija – ogromna površina koja je najvećim dijelom ispod površine jugozapadnog Pacifika – proglasi za osmi kontinent, prenosi BBC.

Zelandija nam nije baš potpuna nepoznanica. Možda ste čuli za njene najviše planine čiji vrhovi “vire“ iznad vode, a koji su nam poznati pod imenom Novi Zeland.

Naučnici tvrde da Zelandija ispunjava sve uslove da se proglasi kontinentom i sada su pokrenuli zvaničnu inicijativu za to. U tekstu objavljenom u Žurnalu Američkog geološkog društva, grupa istraživača navodi da se Zelandija prostire na pet miliona kvadratnih kilometara, što je otprilike dvije trećine susjedne Australije.

Oko 94 posto površine “kontinenta” nalazi se ispod vode, sa tek nekoliko ostrva koja, poput Novog Zelanda, vire iznad površine.

Naučnici tvrde da površina ne mora nužno biti iznad vode da bi se proglasila kontinentom i navode ostale kriterijume koje Zelandija ispunjava: izdiže se u odnosu na površinu koja je okružuje, ima karakterističnu geologiju, prepoznatljive obrise i tanju zemljinu koru u odnosu na okeansko dno.

Vođa inicijative, novozelandski geolog Nik Mortimer, kaže da su naučnici dvije decenije prikupljali dokaze da je Zelandija kontinent.

“Naučna vrijednost klasifikacije Zelandije kao kontinenta predstavlja mnogo više od još jednog imena na listi. Taj kontinent je potopljen, ali nepodijeljen, što ga čini korisnim za istraživanje kohezije i razdvajanja kontinentalne mase“, objašnjava Mortimer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.