Šta bi bilo kada bi nuklearna bomba eksplodirala na Mjesecu?

Nauka 12. dec. 201413:39 > 13:45
Podijeli:
Izvor: Youtube

Američke zračne vojne snage su razmatrale mogućnosti detoniranja nuklearne naprave na Mjesecu tokom druge polovine 1950-ih. Fizičar koji je radio na projektu kazao je da bi jedna detonacija bila "mikroskopska" sa malim posljedicama.

Ali, šta da je plan bio drukčiji? Imamo li dovoljno nuklearnog oružja da pomjerimo Mjesec iz njegove orbite?

Ni približno. Zavisno od toga gdje bi se detonacija dogodila, za skretanje Mjeseca sa Zemljine putanje bi bilo potrebno između 10 milijardi i 10 triliona megatona eksploziva TNT.

Najveća nuklearka ikad detonirana je bila “Tsar Bomba” koju su napravio Sovjetski Savez, a proizvodila je energiju ravnu 50 megatona TNT-a, piše magazin Slate.

Trenutni nuklearni arsenal svijeta može proizvesti manje od 7.000 megatona.

Mjesec se konstantno udaljava od Zemlje, bez ijedne ljudske intervencije. Kretanje mjeseca uzrokuje pomjeranje vode na Zemlji što stvara izbočine na krajevima naše planete.

Istovremeno, dok se Zemlja rotira oko svoje ose ove izbočine privlače silu Mjeseca na koju dodaju svoju kinetičku energiju i time čine da Mjesečeva orbita bude veća.

Kao posljedica ovih kretanja, Mjesec se godišnje pomjeri tri do četiri centimetra.

Život bez Mjeseca bi bio čudan na kraće staze, a na duže nezamisliv.

Ako bi se ukinuo stabilizirajući faktor Mjeseca, Zemlja bi drastično skrenula sa svoje ose i godišnja doba ne bi bila ista.