Savjeti za online kupovinu: Faktori su čovjek i zdrav razum

Nauka 06. mar. 201709:13 > 09:18
Podijeli:
Izvor: N1

Slučaj koji se nedavno desio u Prnjavoru podsjetio nas je na oprez prilikom kupovine putem pisanih i elektronskih oglasa. Muškarac iz navedenog bh. grada je preko internet stranice sa nepoznatnom osobom dogovorio zamjenu mobilnog telefona za gasni pištolj.

On je poslao telefon, a u paketu koji je stigao na njegovu adresu – dobio je drveni predmet. O (ne)sigurnoj online kupovini govorili smo u Temi jutra Novog dana sa Predragom Puharićem, stručnjakom za cyber sigurnost sa fakulteta kriminalističkih nauka u Sarajevu.

On je u uvodu kazao da postoje mjere tehničke zaštite, i da ih možemo sprovoditi – ali “dok korisnik nema zdrav razum, ne možemo ga zaštititi”.

“Slučaj iz Prnjavora je klasična prevara, a treba obratiti pažnju kada se kupuje na internetu. Uvijek imate ocjenu prodavača, a ako je ona ispod 95 ili 90 posto – to je onda sumnjiv prodavač. Ako su ocjene više, to je već ozbiljnije”, kazao je uz preporuku da se uvijek kupuje sa ozbiljnih stranica.

“One bez obzira na prodavača nude osiguranje, koje isplate ako dođe do prevare. Oni snose refundaciju, a sumnjive stranice izbjegavati u svakom slučaju”.

Kako razlikovati ozbiljnu stranicu za internet trgovinu od neozbiljne?

“Ako imate uređaj koji u prodavnici košta 100 dolara recimo, a na eBayu košta 80 – to je OK. Stranice sa puno reklama, i sa cijenom istog proizvoda od 20 dolara – to već i nije. Uz to možemo dobiti i maliciozan softver. Suštinski, sve je stvar zdravog razuma”, kazao je Puharić.

Da li smo kao građani educirani dovoljno?

“Mislim da nismo. Nedavno je bila rasprava u Hrvatskoj, koja je susjed, gdje je većina programa za obrazovanje iz informatike napisana 1993. godine. Imamo najave obrazovanja iz informatike za 1. razred osnovne škole, ali na tabli se ovakve stvari ne mogu objašnjavati. Bez ulaganja – nema rezultata”.

Puharić je gostujući u Novom danu iznio zastrašujuće podatke dobijene na osnovu istraživanja. “Dvadesetak posto djece, maloljetnika koje su uspostavile kontakt sa nepoznatom osobom putem interneta – taj kontakt su ostvarili i u stvarnosti”.

Online kupovina u BiH

“Ozbiljne stranice štite korisnike. Savjetuje se korištenje PayPala, a zdrav razum nije na odmet. Preporuka je posjedovanje jedne kartice samo za online kupovinu”.

Prevara ima i tu, čak i PayPal imao sigurnosne probleme – naveo je gost na N1, jer ništa ne može garantovati online sigurnost.

O cyber kriminalitetu u BiH se moalo govori, a postoji mnogo slučajve prevare koji se ne prijavljuju.

“Finansijske institucije neće prijaviti prevaru da ne bi izgubili povjerenje korisnika. Radije će same namiriti štetu, tako da mi imamo problema da to statistički obradimo. Da bi se napravile metode, i da znamo pravo stanje – moramo znati za sve prevare. Prijavite korisnike stranicama preko kojih ste trgovali”, savjetuje Puharić.

Kazao je da je na nivou države potrebna institucija, koja će funkcionisati kao krovno tijelo za cyber sigurnost. U BiH postoji niz kurseva i obuka putem kojih se na neki način možemo zaštitit, ali…

“Postoji karika koja se zove čovjek. Edukacijom možemo napredovati, ali ne postoji šifra koja garantuje stopostotnu sigurnost”, kazao je Puharić na koncu gostovanja u Novom danu na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.