"BIT Lab" – mjesto susreta bh. studenata i IT kompanija

Nauka 07. mar 201719:19 > 19:27
Izvor: N1

Softver industrija u BiH bilježi stabilan trend rasta, ali godinama muku muči sa deficitom stručnog kadra. Kako bi studenti bili spremni za ovo tržište otvoren je prvi "BIT Lab", gdje se studenti Elektrotehnike imaju priliku direktno upoznati sa naprednim kompanijama u ovom sektorom.

Sektor informacionih tehnologija bilježi ekspresan i konstantan rast. Procjenjuje se da u ukupnom BDP-u naše zemlje godišnje učestvuje sa više od 150 miliona maraka. Čak 70 posto zaposlenih u ovom sektoru su mladi ljudi, ispod 35 godina starosti. Međutim, svjesne loše poslovne klime, birokratskih prepreka i niskog standarda u BiH, zemlje Evropske unije obično mladom i kvalitetnom kadru drži vrata širom otvorena. Taj prag mladi nerijetko prelaze.

“Kroz razgovore sa kolegama iz IT sekora vidi se da svi poprilično žele da ode vani, ali mislim da je problem što oni nisu upoznati šta sve naše tržište nudi i da zbog toga odlučuju otići u inostranstvo”, otkrila je Adina Omerović, studentica Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

A naše tržište žudi za kvalitetnim kadrom. Deset vodećih softver kompanija 2014. godine udružile su snage u projektu BIT Alijansa, kako bi kontinuirano radile na rješavanju brojnih prepreka koje usporavaju rast ove industrije u našoj zemlji. Danas zapošljavaju blizu 700 mladih stručnjaka. Najveći izazov je, kažu, naći kvalitetne i obrazovane ljude, spremne za tržište.

“Jer ako hoćete da radite velike projekte sa nekom internacionalnom kompanijom, koja kaže, ovaj projekat je veličine 200 ljudi naredne tri godine, tu bi moralo ozbiljnih pet kompanija da se udruži da bi radilo. Sigurno je taj nedostatak kadra obeshrabrujuća činjenica za sve one koji žele da osnuju softversku kompaniju”, kazao je Haris Memić, direktor BIT Alijanse.

Borba sa nemilosrdnom konkurencijom se nastavlja. BIT Alijansa i Elektrotehnički fakultet u Sarajevu osnovali su jedinstvenu i savremenu laboratoriju “BIT Lab” gdje će direktno studente sa kompanijama, stručnjacima, te ih usavršavati i spremati za potrebe tržišta.

“Da prate najsavremenije tehnologije, a niko im te tehnologije ne može bolje i neće predstaviti nego oni koji žive od tih tehnologija. S druge strane, doći će u kontakt sa kompanijama koje će sigurno biti njihovi poslodavci”, objasnio je Samim Konjicija, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

Entuzijazam i kvalitet mladih je neupitan. Potencijal ovog posla u BiH također. Savremeno obrazovanje i modernija praksa trebali bi doprinijeti i IT sektoru i boljoj ekonomskoj slici zemlje. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.