Robot pomaže migrantima i izbjeglicama da dobiju azil

Nauka 09. mar. 201710:43 > 10:46
Podijeli:
Izvor: Facebook | DoNotPay

DoNotPly je najnoavija aplikacija koja je u kratkom vremenskom periodu dobila nadimak "Internet Robin Hood".

Riječ je o chat botu koji je poništio 160.000 parking kazni, a sada daje besplatanu legalnu pomoć izbjeglicama i migrantima koji traže azil putem Facebooka.

DoNotPay je aplikacija napravljena u Londonu, koju je kreirao Joshua Bowder, student sa Stanforda, koji ju je uspio proširiti i na Facebook Messenger, kako bi pomogao migrantima i izbjeglicama u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji.

“Suštinski sam samo htio promijeniti polje djelovanja, pa da dobijem bota za sve. Originalno sam krenuo raditi sa parking kaznama, odgođenim letovima i ostalim trivijalnim pravima konzumenata. Međutim, kada sam prišao neprofitnim organizacijama i advokatima, koji su rekli da je ideja autmatizacije usluga veća od nekoliko parking kazni. Tako da sam pokušao da proširim utjecaj na humanitarno polje”, kazao je, prenosi sci-tech portal FudZilla.

Bot radi na principu da mu korisnici postavljaju seriju pitanja u realnom vremenu, poput: “Da li je vama i vašim kolegama bivalo prijećeno u proteklom periodu”.

Na taj način, on pomaže tražiteljima azila u pomenutim zemljama, popune formulare, koje moraju predati lično – zajedno sa svom potrebnom dokumentacijom.

Da bi napravio DoNotPay, Browder kaže da je pregledao sate i sate YouTube tutoriala kako bi napisao kod koji ima humanitarnu svrhu da pomogne onima koji su trenutno najugorženiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.