Jeziva aplikacija: Uslika vas stranac i otkrije vam profil

Nauka 14. mar. 201721:09 > 21:19
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Facezam je nova, jeziva aplikacija, koja služi prepoznavanju lica. Trebala bi biti dostupna ovoga mjeseca.

Britanski poduzetnik Jack Kenyon tvrdi da će se uz pomoć nje moći za desetak sekundi identificirati potpunog stranca, ukoliko ga uslikate.

Garantira tačnost od 70 posto, jer može skenirati milijarde fotografija u sekundi i fotografiju koju ste upravo snimili povezati s korisničkim profilom na Facebooku.

Tačnost se spušta na 55 posto, ukoliko osoba koju se pokušava identificirati u trenutku fotografiranja nosi sunčane naočale, kosu preko lica ili šešir na glave te ako lice nije poželjno pozicionirano na fotografiji, već ga ona prikazuje iz nekog kuta.

“Korisnici će moći identificirati nekoga u roku od nekoliko sekundi, što znači da privatnost više neće postojati u javnom društvu”, kaže Jack Kenyon za britanski Telegraph, dodajući da bi Facezam mogao označiti kraj anonimnih društava.

Tvrdi da ne postoji način da se Facebook korisnici zaštite od ove aplikacije i navodi da vjeruje kako će ona djelovati na smanjenje kriminala.

Facebook je, pak, potvrdio da aplikacija krši njihovu politiku o privatnosti te će možda dovesti u pitanje njezin izlazak.

“Ova aktivnost krši naše uvjete i mi smo uspostavili kontakt s osobama koje je razvijaju, kako bi bili sigurni da ih njihova aplikacija poštuje”, poručeno je iz Facebooka.

No, Kenyon se ne slaže i tvrdi da su već razmatrali tu mogućnost te da aplikacija neće kršiti uvjete.

Facebook i Instagram su ovog tjedna objavili da će donijeti nova pravila, kojim se developerima zabranjuje da koriste objave njihovih korisnika za špijuniranje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.