Ne nasjedajte na novu bezbjednosnu rupu na Facebooku

Nauka 02. maj 201715:45 > 19:25
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Thomas Hodel

Najvećom društvenom mrežom svijeta počela je nedavno da kruži objava naslovljena kao "Concerts I’ve Been To, One is a Lie". Nemojte na nju odgovarati i dijeliti je.

Facebookom zadnjih dana kruži objava naslovljena kao „10 Concerts I’ve Been To, One is a Lie“. Vjerovatno ste je već videli, a možda ste se je i sami podijelili. Ako niste, ni nemojte.

Naime, moguće je kako ćete time i ne hoteći u krive ruke predati nešto što ne želite podeliti sa svekolikom internetskom javnošću: Odgovor na tajno pitanje kojim potvrđujete svoj identitet online.

Na Facebook i hrpu drugih servisa obično se logujemo tako što upišemo korisničko ime i lozinku. Kad im se učini kako se u korisnički račun neko pokušava neovlašteno ulogovati, jedna od mjera zaštite koju ti servisi koriste je postavljanje bezbednosnog pitanja. To pitanje, recimo, može biti „Na kojem ste koncertu bili prvi put u životu?“

Hakeri bi, dakle, mogli zloupotrebiti popularnost i viralnost koje je stekla pomenuta objava na Facebooku kako bi upali u vaše korisničke račune na omiljenim društvenim mrežama i servisima za web-poštu. Nije isključeno ni da su upravo oni i kreirali spornu objavu.

Stoga stručnjaci za bezbjednost savjetuju onima koji su objavili takve podatke da ih obrišu ili promene odgovor na bezbednosno pitanje. Uz to, preporučuju oslanjanje na lozinke koje je teško pogoditi (sastavljene od kombinacije slova, brojeva i simbola), ne odgovore na tajna pitanja koje je moguće vrlo lako doznati, poput djevojačkog prezimena vaše majke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.