Imate problem sa kostima? Rješenje je tekila!

Nauka 06. maj 201715:00 > 15:04
Podijeli:
Izvor: Pixabay.com / Ilustracija

Rezultati naučnih istraživanja pokazuju da je, između ostalog, tekila dobra za ljudske kosti, piše britanski dnevnik Independent.

Magazin “Dnevna nauka” objavio je rezultate istraživanja Centra za istraživanje i napredne studije iz Meksika u kojem se navodi da biljka koja je glavni sastojak tekile sadrži supstance koje mogu da poboljšaju apsorbovanje kalcijuma i magnezijuma.

Prema tim rezultatima, miš u čiji su organizam uneseni fruktani plave agave proizveo je za skoro 50 posto više osteokalcina – proteina koji ukazuje na stvaranje nove kosti – od drugog miša.

Lider projekta doktor Mercedes Lopez navodi da ovi efekti ukazuju na saradnju između fruktana i bakterije u unutrašnjim organima koji omogućavaju molekulima šećera da uzimaju hranljive sastojke i pomažu pri njihovom unosu u koštane ćelije.

Rezultati istraživanja omogućavaju razvoj alternativnog liječenja osteoporoze od koje je oboljelo 200 miliona ljudi širom svijeta.

Ovo nije prvo istraživanje čiji rezultati ukazuju na dobrobiti tekile po ljudsko zdravlje.

Pored potencijalnog liječenja osteoporoze, naučnici navode da tekila može smanjiti nivo šećera u krvi, pomoći pri gubitku kilograma pa i u borbi protiv holesterola.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.