Tajanstvena američka vojna letjelica vratila se na Zemlju

Nauka 09. maj 201711:16 > 12:33
Podijeli:
Izvor: Reuters

Nakon gotovo dvije godine u orbiti, tajanstvena američka vojna letjelica Boeing X-37B vratila se na Zemlju, ponovo razbuktavši spekulacije o utrci u naoružanju u svemiru.

Devet metara duga letjelica s rasponom krila 4,5 metara, koja izgleda poput umanjene verzije nekadašnjih američkih raketoplana, sletjela je u nedjelju na Floridi nakon 718 dana provedenih oko Zemlje, objavilo je američko ratno zrakoplovstvo.

Ovo je tajanstvenom X-37 bila četvrta misija, a od svoje prve, 2010, izaziva brojna nagađanja čemu služi.

Jedni misle da se radi o bombarderu iz svemira, drugi da je X-37 “ubica satelita”, a treći da se radi o superšpijunskom avionu.

Ali mnogi analitičari sumnjaju u to.

“Letjelica je veličine kamioneta, bilo bi ga teško naoružati nekim razornim oružjem”, rekla je Victoria Samson, stručnjakinja iz američke zaklade za održivi razvoj u svemiru.

Nakon lasiranja X-37 napaja se energijom iz solarnih panela pa vjerovatno nije sposoban za mnogo manevriranja, dodaje Samson. “U pravilu, maneviranje u svemiru zahtjeva mnogo goriva, a ne vidim da se to ovdje događa”.

Zbog toga letjelica nije u stanju dosegnuti vrlo velike visine i drži se nisko u orbiti, dodaje univerzitetski profesor fizike Mark Gubrud. Zato i ga povremeno amateri uspijevaju opaziti, pa je teško vjerovati da se bavi špijuniranjem.

Oni pretpostavljaju da je X-37 leteći poligon za ispitivanje nekog potencijalnog oružja i da je to razlog zašto američko ratno zrakoplovstvo objavljuje jako malo informacija o letjelici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.