Šta se dešava sa Facebook nalogom nakon smrti korisnika?

Nauka 13. jun 201714:38 > 14:43
Izvor: Wallpaper Cave

Šta se dešava sa Facebook profilima ljudi koji preminu? Pitanje koje mučni mnoge, ali ono što ne znaju jeste da je Facebook ima posebna pravila za ove slučajeve još od 2015. godine.

Naima, postoji opcija koja se zove “legacy contact” – odnosno, osoba koja će moći pinovati post na Timelineu nakon što vlasnik profila premine.

On će tu moći okačiti obavijest o sahrani, logovati se i odgovarati na privatne poruke – ali i odgovoriti na nove zahtjeve na prijateljstva, updateovati profil…

Drugim riječima – kontrolisati profil baš kao da je u njegovom vlasništvu, a najbolja i jedina preporučljiva opcija jeste deaktivirati nalog.

Prije toga – profil je mogao biti memorijalizovan, izrbisan ili ostavljen kao takav, čak i nakon što prijatelji ili članovi porodice prijave smrt.

Nalog se mogao zamrznuti, i kao takav više ne bi mogao biti javan, i ne bi se prikazivao niti pojavljivao nigdje.

Kako označiti osobu kao “legacy contact”?

Idite na Security i kliknite na Legay Contact. Tu možete selektovati samo jednog vašeg Facebook prijatelja. Facebook vam dozvoljava tu da pošaljete poruku tom prijatelju i najavite mu da je on zadužan za vaš profil nakon vaše smrti.

Ukoliko to ne uradite – taj prijatelj će biti obaviješten o tome tek onda kada smrt bude prijavljena na Facebooku, odnosno nalog memorijalizovan.

Ova opcija “Legacy Contact” uspostavljena je nakon što su brojne porodice preminulih željele preuzeti sav sadržaj kojeg je preminuli dijelio na svojim društvenim mrežama. Google je u međuvremenu uveo sličnu opciju “Plan Your Digitan Afterlife”, a od 2013. godine imate opciju “Trusted Contacts” na Gmailu i Google+ društvenoj mreži.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.