Istina o Facebooku i Twitteru koju odavno svi znamo

Nauka 20. jun. 201717:03 > 17:33
Podijeli:
Izvor: Reuters/Dado Ruvić

Vlade zemalja svijeta ali i individualci koriste društvene mreže za promovisanje političke propagande, laži, pogrešnih informacija s ciljem manipulisanja javnog mnijenja - diljem svijeta, potvrdila je nova studija Univerziteta Oxford.

The Computational Propaganda Reasearch Project pokrio je istraživanje devet nacija. Rusiju, Tajvan, Brazil, Kanadu, Kinu, Poljsku, Ukrajinu i Sjedinjene Američke Države, a rezultati su pokazali da su društvene mreže plodno tlo za internacionalnu prljavu politiku.

Twitter i Facebook su značajne platforme za političko djelovanje, i krucijalni kanali za širenje vijesti – odnosno mjesta gdje se plasiraju mišljenja, navodi se u studiji.

Najjači i najmoćniji način da se širi propaganda jestu korporativni botovi i trollovi, tvrdi studija, a najporažavajući podaci dolaze iz Kine, gdje su društvene mreže skoro pa u potpunosti iskooridinrane.

Studija je dokazala na primjeru Tajvana, da se vodila kampanja protiv predsjednika Tsai Ing-wena, i to iz Kine putem lažnih naloga na društvenim mrežama.

Ove tehnike i metode imaju za cilj stvoriti lažnu sliku društva, plasirati lažna mišljenja i odvratiti javnost od stvarnih problema.

Računica je jednostavna: Što je više lajkova i šerova na tim stranicama – javnost je lakše obmanuti.

Istraživanje je pokazalo da 45 posto Twitter naloga u Rusiji je lažno, a ovo je prva zemlja koja je usavršila načine digitalne propagande.

U SAD-u se pak stvara iluzija popularnosti, kako bi politički kandidati bili vidljiviji na mjestimaa gdje to inače ne bi bili. To su objasnili primjerom predsjednika Donalda Trumpa, koji je koristio Twitter kao centralnu pozornicu svoje kampanje.

Istraživanje je pohvalilo napore Njemačke, koja je poprilično pažljiva sa online propagandom i manipulacijom javnog mnijenja.

Kompletno istraživanje možete pročitati na OVOM linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.